Zaradi ustanovitve “ekstremistične organizacije” sodelavka Navalnega v zapor

Svet 14. Jun 202319:06 1 komentar
Aleksej Navalni
Maxim Shemetov/REUTERS

Nekdanja sodelavka opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je obsojena na sedem let in pol zapora zaradi ustanovitve "ekstremistične organizacije".

Sodišče v ruskem mestu Ufa je Lilijo Čaniševo, nekdanjo sodelavko zaprtega ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, danes obsodilo na sedem in pol let zapora. Sodišče v mestu na Uralu, približno 1.200 kilometrov vzhodno od Moskve, jo je spoznalo za krivo ustanovitve “ekstremistične organizacije”.

Čaniševa je do leta 2021 štiri leta vodila skupino podpornikov Navalnega v Ufi, vendar je prenehala z delom, ko so ruski pravosodni organi skupino uvrstili na seznam “ekstremističnih” organizacij in s tem prepovedali njeno delovanje.

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je iz tega razloga današnjo kazen za opozicijsko aktivistko ocenila kot odločno prestrogo in na Twitterju zapisala, da je sodba zločin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v Moskvi so v začetku meseca aretirali več aktivistov, ki so zahtevali izpustitev zaprtega opozicijskega voditelja in vidnega kritika ruskih oblasti Alekseja Navalnega, ki je takrat praznoval 47. rojstni dan. Shodi v njegovo podporo so potekali po vsem svetu.

Navalnega so ruske oblasti zaprle v začetku leta 2021, ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi s strupom novičok avgusta 2020. Trenutno v kazenski koloniji približno 260 kilometrov severovzhodno od Moskve prestaja zaporno kazen zaradi več obsodb, med drugim zaradi kršenja pogojnega izpusta, nespoštovanja sodišča, domnevne korupcijske afere iz leta 2014 in izzivanja Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje