Zaradi vročine na Hrvaškem prižgali rdeči alarm

Svet 21. Avg 202307:45 > 08:03 0 komentarjev
Vročina in plaža
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na Hrvaškem so zaradi ekstremne vročine izdali rdeče opozorilo. Temperature se bodo namreč danes povzpele do 36 stopinj Celzija. Ob tako visokih temperaturah je treba še posebej paziti na otroke in starejše.

Hrvaško, v kateri trenutno dopustujejo tudi številni Slovenci, je zajel vročinski val. Vremenoslovci DHMZ vrhunec pričakujejo v sredo ali četrtek, že danes pa bo sončno in vroče. Temperature se bodo povzpele do 36 stopinj Celzija. Ker so tako visoke temperature lahko nevarne, so hrvaški meteorologi izdali rdeče opozorilo pred vročinskimi valovi za hrvaško obalo.

V notranjosti države bo čez dan rahlo oblačno. Na kopnem bo veter šibek, na Jadranu bo pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22, ob morju od 22 do 27, najvišje dnevne pa večinoma od 31 do 36 stopinj.

Na skrajnem jugu Hrvaške bo soparno, najvišje temperature bodo od 33 do 37 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo v dubrovniški regiji. Tudi nočne in jutranje temperature bodo na jugu države razmeroma visoke, ponekod se ne bo ohladilo pod 30 stopinj, je napovedal Krunoslav Mikec z DHMZ.

rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine
DHMZ
rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine
DHMZ
rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine rdeče opozorilo na hrvaškem zaradi vročine
DHMZ

Vroče in soparno bo tudi v prihodnjih dneh. Temperature lahko v notranjosti čez dan dosežejo 35 stopinj, tudi jutranje in nočne temperature se bodo postopoma višale. Za torek je DHMZ izdal rdeče opozorilo zaradi vročine za Reko in Dubrovnik.

V sredo in četrtek bo sončno, obstaja majhna do zmerna možnost popoldanskih krajevnih ploh.

Pred ekstremno vročino je še posebej treba zaščititi otroke in starejše. Zaradi visokih temperatur so možne okvare na infrastrukturi, poroča portal dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!