Zaradi vzpona po slavnih stopnicah aretirali 14 ljudi: “Neverjetno nespoštljivo”

Potovanja 11. Sep 202409:11 0 komentarjev
Haiku stopnice
Foto: PROFIMEDIA

Znova so se v središču pozornosti znašle havajske stopnice Haiku, znane tudi kot stopnice do nebes. Nedavno so namreč aretirali kar 14 ljudi, ki so se povzpeli na znamenitost, do katere je dostop prepovedan. Grozi jim 30 dni zapora.

Stopnice Haiku na havajskem otoku Oahu, ki so znane tudi kot stopnice do nebes, so se znova znašle v središču pozornosti. Nedavno so namreč aretirali 14 ljudi, ki so se povzpeli na znamenitost, do katere je dostop prepovedan. Osem jih je bilo aretiranih na isti dan.

4.000 kovinskih stopnic, ki vodijo čez gorovje Ko’olau, je med drugo svetovno vojno zgradila ameriška mornarica. Kmalu za tem so njihovo uporabo opustili. Javnosti so dostop do njih prepovedali leta 1987. Kljub temu pa so postale popularne na družbenih omrežjih. Številni, ki se nanje povzpnejo kljub prepovedi, namreč objavljajo fotografije čudovitega razgleda z vrha 2.800 metrov dolge poti, na kateri stopnice včasih izginejo v megli.

“Neverjetno nespoštljivo in sebično je, da se kdorkoli povzpne na stopnice Haiku. To območje je zaprto zaradi varnosti in zaščite naravnih virov,” je bil jasen vodja havajske enote za varstvo narave Jason Redulla. Opozoril je, da bi se na njih lahko kdo poškodoval ali umrl. Poudaril je še, da je območje težko dostopno, zato bi poškodovancem težko pravočasno nudili zdravstveno oskrbo.

Haiku stopnice
Foto: CNN

Prestopniki, ki so jih aretirali pretekli teden, so bili obtoženi kaznivega dejanja nezakonitega vstopa. Za ta prekršek je zagrožena kazen do 30 dni zapora.

Slavne stopnice lokalnih skupnosti prinašajo številne težave. Zaradi nezakonitih vstopov nanje se namreč zvišujejo stroški varovanja, reševanje pohodnikov pa je tvegano.

Mestni svet je leta 2021 odločil, da bodo stopnice do nebes odstranili. Dela potekajo postopoma, posamezne dele stopnic pa odvažajo s helikopterji. Odstranitvi je nasprotovala lokalna skupina z imenom Friends of the Haiku Stairs. Prepričani so namreč, da je postopek – njegova vrednost je ocenjena na 2,2 milijona evrov – predrag.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!