“ZDA bodo odgovorne za poraz Ukrajine”

Svet 06. Dec 202310:27 > 19:43 26 komentarjev
Joe Biden, Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski in Joe Biden na septembrskem srečanju v Beli hiši. (Foto: REUTERS)

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih napadov z droni, poročajo ukrajinske zračne sile in dodajajo, da so v torek zvečer sestrelili ruski bombnik Su-24. Medtem na nitki še vedno visijo Bidnove obljube o nadaljnji finančni pomoči Ukrajini, ki v že tako ohromljenem ameriškem kongresu sprožajo nova trenja. Po besedah ameriške finančne ministrice Janet Yellen bodo ZDA odgovorne za poraz Ukrajine, če ji ne bodo zagotovili finančnih sredstev.

Ruske sile so ponoči z juga Rusije in z aneksiranega polotoka Krim nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, je danes sporočila ukrajinska vojska. Skupno so ruske sile nad ukrajinsko ozemlje poslale 48 dronov.

“Skupno je bilo izstreljenih 48 brezpilotnih letalnikov šahed-136/131,” so sporočile ukrajinske zračne sile in dodale, da so obrambni sistemi sestrelili 41 dronov. O žrtvah in škodi za zdaj ni poročil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinska vojska je sicer že v torek zvečer poročala o približevanju dronov in opozorila pred napadi, zlasti na območju Odese na jugu države. Druga skupina letalnikov naj bi medtem letela nad sosednjo regijo Mikolajiv. Vojska ob tem ni pojasnila, katere cilje so zadeli droni, ki jih zračni obrambi ni uspelo sestreliti.

Zelenski: Ukrajina bo še naprej izčrpavala ruske zaloge

V torek zvečer so iz Kijeva sporočili tudi, da je ukrajinska vojska v bližini Kačjega otoka v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. Po navedbah poveljnika ukrajinskih zračnih sil Mikole Oleščuka so letalo nevtralizirali, še preden je to izstrelilo rakete na območje Odese.

Sestrelitev ruskega letala je sicer v svojem večernem nagovoru omenil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Med drugim je dejal, da ima Rusija zdaj eno letalo manj, ob tem pa dodal, da bo Ukrajina še naprej izčrpavala njene zaloge.

V Lugansku in Moskvi ubita proruska ukrajinska politika

Na vzhodu Ukrajine je v eksploziji avtomobila danes umrl nekdanji poslanec skupščine v zasedenem Lugansku Oleg Popov. Neimenovani ukrajinski viri so potrdili, da so atentat nanj organizirali ukrajinski obveščevalci, ki naj bi bili prav tako odgovorni za smrt Ilije Kive, nekdanjega ukrajinskega poslanca, ki je bil danes ubit v Moskvi. Današnji smrti sledita vzorcu napadov na proruske politike. Nazadnje je bil v napadu v Lugansku v začetku novembra ubit visoki predstavnik tamkajšnje separatistične uprave Mihail Filiponenko, za kar je prevzela odgovornost Ukrajina. Iz Kijeva so takrat opozorili, da bodo svojo pozornost še naprej usmerjali na vojne zločince in kolaborante, ki sodelujejo z Rusijo.

Podobno sporočilo je danes za nacionalno televizijo podal tiskovni predstavnik ukrajinske varnostne službe SBU, ko je potrdil smrt Ilije Kive, nekdanjega poslanca v parlamentu v Kijevu, ki je kmalu po ruski invaziji leta 2022 ostal brez poslanskega mandata in je prebegnil v Moskvo. “Takšna usoda bo doletela tudi druge ukrajinske izdajalce in pristaše Putinovega režima,” je opozoril predstavnik obveščevalcev. Ruski mediji so pred tem poročali o tem, da je bilo truplo Kive najdeno v predmestju Moskve, neimenovani viri francoske tiskovne agencije AFP iz ukrajinskega obrambnega sektorja pa so potrdili, da je njegov atentat organizirala SBU. Ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, ki se prav tako sklicuje na neimenovane vire, navaja, da je bil Kiva ubit z ročnim orožjem.

Kiva je bil izločen iz ukrajinskega parlamenta zaradi svoje podpore ruski invaziji. Novembra ga je v odsotnosti na podlagi obtožnice, ki mu je med drugim očitala izdajo, na 14 let zapora obsodilo sodišče v Lvovu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass. Ukrajina uradno ni komentirala smrti Popova v središču Luganska. Ruski preiskovalci so za zdaj sporočili le, da je umrl po eksploziji neznane naprave v avtu. Na posnetkih s prizorišča napada, ki jih je na svoji spletni strani objavil Tass, je videti zoglenelo osebno vozilo. Neimenovan vir je za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax-Ukraine potrdil, da je v smrt Popova neposredno vpletena SBU. Po navedbah vira je bil Popov legalna tarča zaradi svoje vpletenosti v vojaške aktivnosti okupacijskih oblasti.

Rusija si je septembra lani enostransko priključila štiri ukrajinske regije, med njimi tudi Lugansk. Istoimensko prestolnico regije sicer proruski separatisti obvladujejo od leta 2014.

Ali bodo ZDA še naprej Ukrajini zagotavljale pomoč?

Ukrajinski predsednik Zelenski je medtem nepričakovano odpovedal briefing z ameriškimi kongresniki. Virtualni briefing, na katerem bi za zaprtimi vrati senatorje seznanil z razmerami na bojiščih in jih skušal prepričati k nadaljnji podpori, je Zelenski odpovedal, ne da bi pojasnil razlog. Vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer, je povedal samo, da je “v zadnjem trenutku” odpovedal udeležbo zaradi drugih obveznosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj ur pred tem je vodja njegovega kabineta Andrij Jermak v govoru na ameriškem mirovnem inštitutu v Washingtonu opozoril na “veliko tveganje”, da bo Kijev v vojni z Rusijo izgubil, če ne bo še naprej prejemal ameriške vojaške pomoči. ZDA so namreč največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini – od začetka ruske agresije februarja lani so ji zagotovile za 40 milijard dolarjev.

Zelenski naj bi senatorje nagovoril dan pred današnjim glasovanjem o paketu 106 milijard dolarjev sredstev za nacionalno varnost, ki vključuje tudi 60 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino. Po njegovi odpovedi udeležbe je z briefinga odšlo več republikanskih senatorjev, ki so podporo pomoči za Ukrajino znova pogojevali z reformo azilnega sistema in okrepitvijo varnosti na meji z Mehiko. Demokrati so to sicer že zavrnili.

“ZDA bodo odgovorne za poraz Ukrajine”

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen pa je v torek ob začetku tridnevnega obiska v Mehiki opozorila, da Ukrajini zmanjkuje denarja in da se je o tem “katastrofalnem položaju” pogovarjala s člani kongresa. “Če Ukrajini ne bomo zagotovili teh sredstev, bomo odgovorni za njen poraz,” je izpostavila po poročanju AFP.

Direktorica urada za proračun Bele hiše Shalanda Young je že v ponedeljek opozorila kongres, da bi neuspeh dogovora o financiranju do konca leta ogrozil dosedanje dosežke Ukrajine in povečal možnost ruske vojaške zmage.

Biden: Nezmožnost podpore Ukrajini je norost

Pozno v torek se je oglasil še predsednik Biden, ki je izrazil razočaranje nad kongresniki. “Nezmožnost podpore Ukrajini je preprosto popolna norost. To je v nasprotju z interesi Združenih držav. To je preprosto narobe,” je dejal.

volodimir zelenski, joe biden,
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Kongres je oktobra prosil, naj odobri paket 106 milijard dolarjev sredstev za nacionalno varnost, ki vključuje podporo Ukrajini in izraelski vojni proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas.

Bidnove obljube visijo na nitki

Njegova obljuba o nadaljnji finančni podpori Kijevu je prvič od začetka vojne v Ukrajini resno ogrožena, saj je kongres že več mesecev ohromljen zaradi notranjih spopadov med republikanci. Nekateri bolj konservativni republikanski kongresniki nasprotujejo kakršni koli nadaljnji pomoči Kijevu, medtem ko jo nekateri pogojujejo z revizijo politike priseljevanja in okrepitvijo varovanja meje z Mehiko.

Ukrajina si sicer prizadeva dobiti čim več tuje pomoči, medtem ko ruske sile krepijo napade na vzhodu države, kjer jim je uspelo zadržati protiofenzivo ukrajinskih sil. Zelenski se bo v tej luči danes udeležil virtualnega vrha skupine industrijsko najrazvitejših držav G7, je sporočila predsedujoča Japonska.

Ameriško pravosodno ministrstvo vložilo obtožnico proti štirim ruskim vojakom zaradi vojnih zločinov v Ukrajini

Ameriški pravosodni minister Merrick Garland je danes v Washingtonu objavil obtožnico proti štirim ruskim vojakom zaradi mučenja ameriškega državljana v Ukrajini. To je prva obtožnica ZDA po zakonu proti vojnim zločinom, poroča televizija ABC.

Obtožnica trdi, da je četverica ugrabila Američana, ki je živel v vasi Milove z ukrajinsko soprogo, ga nezakonito pridržala in mučila. Dva obtoženca – Suren Sejranovič Mkrtčjan in Dmitrij Budnik sta častnika ruskih sil, druga dva, pri katerih so objavili le imeni Valerij in Nazar, pa navadna vojaka.

“Tako kot svet, grozote surove ruske invazije na Ukrajino, spremlja tudi ministrstvo za pravosodje. Zato smo vložili prvo obtožnico po ameriškem zakonu proti vojnim zločinom proti štirim z Rusijo povezanim vojakom zaradi grozljivih zločinov nad ameriškim državljanom,” je na novinarski konferenci povedal Garland.

Američan, ki je mučenje preživel, je lani ameriškim uradnikom opisal, kako so ga ugrabili, slekli, vrgli na tla, zvezali in surovo pretepali s puškami. Nato so ga odvlekli v rusko vojaško oporišče, kjer je bil deset dni. Vmes so ga zasliševali in uprizarjali lažne usmrtitve.

Vsem štirim Rusom, ki so še na prostosti, grozi dosmrtni zapor. “Pravosodno ministrstvo si bo prizadevalo za odgovornost ruske vojne dokler bo to potrebno,” je dejal Garland in napovedal, da bo v prihodnje še več podobnih obtožnic.

Biden pozval kongres za dodatno pomoč za Ukrajino

Biden je danes javno pozval kongres, naj potrdi dodatno vojaško pomoč Ukrajini. Po njegovem mnenju bi bilo pomanjkanje ameriške pomoči veliko darilo za ruskega predsednika Vladimirja Putina.
“Če Putin zavzame Ukrajino, se ne bo ustavil tam, ampak bo šel naprej, kar je doslej dal jasno vedeti,” je posvaril Biden. Dodal je, da če Rusija napade kakšno od članic zveze Nato, se bo zgodilo to česar nihče v ZDA noče. “Ameriške sile, se bodo bojevale z ruskimi silami,” je dejal.

Ameriški senat naj bi danes začel razpravo o dodatni pomoči v višini okrog 30 milijard dolarjev, poroča Wall Street Journal, vendar pa možnosti za hitro potrditev ni, ker se republikanci in demokrati prepirajo glede ukrepov za zavarovanje južne meje ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje