ZDA bo še naprej finančno podpirala Afganistan

Svet 26. Jun 202115:54 0 komentarjev
Joe Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je med obiskom afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija zagotovil, da bodo ZDA Afganistan še naprej finančno podpirale, poslale pa mu bodo tudi tri milijone odmerkov cepiva proti koronavirusu.

Predsednik ZDA Joe Biden je v petek v Beli hiši gostil afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija in mu obljubil nadaljevanje trdne podpore tudi po umiku ameriške vojske, ki pa ga ne namerava upočasniti.

Dejal je, da se partnerstvo med ZDA in Afganistanom ne bo prenehalo z umikom ameriške vojske, vendar pa mora Afganistan sam določiti svojo prihodnost.

Gani je dejal, da je bila Bidnova odločitev o umiku ameriških vojakov zgodovinska, da jo spoštuje in podpira.

Gani se je med svojim dvodnevnim obiskom v Washingtonu srečal tudi s člani kongresa, obveščevalci in obrambnim ministrom Lloydom Austinom. ZDA si želijo, da bi Ganijeva vlada dosegla mirovni sporazum s talibani, sicer bi bilo vse, kar se je zgodilo od napada na talibane po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, zaman. Gani je vztrajal, da se napovedi o talibanskem prevzemu države ne bodo uresničile.

Poslali bodo tudi cepivo

Američani naj bi preostalih 2500 vojakov in 16.000 civilnih pogodbenikov iz Afganistana umaknili že do konca prihodnjega meseca. Kljub umiku bodo ZDA nadaljevale finančno podporo Afganistanu, kjer bo ostalo tudi nekaj civilnih pogodbenikov, med drugim za pomoč afganistanskim zračnim silam.

V Afganistanu bo za zaščito diplomatskega osebja ostalo tudi precej več marincev, kot je običajno. Iz države pa bodo umaknili okrog 18.000 prevajalcev in drugih sodelavcev, ki jim talibani grozijo s smrtjo.

ZDA so Afganistanu obljubile tri milijone odmerkov cepiva proti koronavirusu podjetja Johnson & Johnson, ki ga bodo poslali prihodnji teden.

To je bil Ganijev drugi obisk v ZDA na položaju predsednika Afganistana. Prvi mandat je začel leta 2014, naslednje leto pa je obiskal Baracka Obamo. Kasneje je bil ponovno izvoljen za predsednika, njegov nasprotnik na volitvah Abdulah Abdulah, ki je prav tako v Washingtonu, pa je v imenu vlade nacionalne enotnosti dobil položaj predsedujočega visokemu svetu za spravo. Sedaj vodi pogajanja s talibani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!