ZDA bodo Ukrajini zagotovile za 2,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči

Svet 02. Jul 202422:12 10 komentarjev
Rustem Umerov in Lloyd Austin
Rustem Umerov in Lloyd Austin (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA bodo Ukrajini zagotovile nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 2,3 milijarde dolarjev, ki bo med drugim vključeval ključne sisteme za zračno obrambo in protitankovsko orožje, je danes napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“ZDA bodo kmalu napovedale več kot 2,3 milijarde dolarjev nove varnostne pomoči Ukrajini. Ta sveženj bo zagotovil več sistemov zračne obrambe, protitankovsko orožje in drugo ključno strelivo, ki ga bodo črpali iz ameriških zalog,” je Lloyd Austin dejal ob začetku srečanja z ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

Ukrajinske sile se medtem še naprej borijo proti napredovanju ruskih enot, ki so v zadnjem času zavzele več vasi na vzhodu Ukrajine, poroča AFP.

Umerov se je Austinu zahvalil za pomoč Washingtona in dejal, da bodo s to podporo ustavili rusko agresijo.

ZDA so od začetka ruske agresije februarja 2022 Ukrajini doslej namenile za več kot 51 milijard dolarjev orožja, streliva in druge vojaške pomoči.

V luči bližajočega se vrha zveze Nato, ki bo prihodnji teden potekal v Washingtonu ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, je Austin znova napovedal nadaljnje korake v smeri sprejema Ukrajine v Nato.

“Veselim se, da se bomo pogovarjali o nadaljnjih načinih za izpolnitev neposrednih varnostnih potreb Ukrajine in za oblikovanje prihodnjih sil, ki bodo preprečile še večjo rusko agresijo,” je dejal. Ob tem je spomnil, da sta ZDA in Ukrajina pred kratkim podpisali 10-letni dvostranski varnostni sporazum.

Umerov pa je dejal, da si Ukrajina želi postati članica čezatlantskega zavezništva, in izrazil upanje, da bo kmalu prejela tudi uradno povabilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje