ZDA in Nemčija sklenili uvodni dogovor o plinovodu Severni tok 2

Svet 21. Jul 202117:06 > 19:44 0 komentarjev
Joe Biden, Angela Merkel
Tom Brenner/REUTERS

Ameriška in nemška vlada sta sklenili uvodni dogovor glede plinovoda Severni tok 2 iz Rusije do Nemčije, ki so mu ZDA nasprotovale. Sankcije, uvedene za podjetja, ki sodelujejo v projektu, je predsednik ZDA Joe Biden za zdaj preklical.

Dogovor omogoča dokončanje plinovoda brez sankcij tako proti Nemčiji kot Rusiji. ZDA in Nemčija bosta v zameno Ukrajini in Poljski, ki bosta izgubili pomen kot tranzitni državi za ruski plin, dali za zdaj še nedorečena zagotovila. State Department je sporočil, da bodo do konca tedna v Ukrajino in Poljsko poslali visokega diplomata na pogajanja.

ZDA med drugim skrbi, da bo Rusija s Severnim tokom 2 lažje zapirala plinovod čez Ukrajino in Poljsko. Vendar pa je plinovod že skoraj končan, Bidnova vlada pa želi popraviti odnose z Nemčijo in drugimi zahodnimi zavezniki, ki so se skrhali v času predsedovanja Donalda Trumpa.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price v torek o dogovoru ni želel govoriti, potrdil pa je, da je predlog pripravila Nemčija. Predlog bi naj omogočal korake do skupnega cilja, kar je zagotovilo, da Rusija ne bo mogla zlorabljati energetskih tokov.

Mediji neuradno poročajo, da bi Ukrajina dobila 50 milijonov dolarjev pomoči za zeleno energijo, jamstva za plačilo tranzitnih taks za plin iz Rusije do zahodne Evrope, ki jih bo izgubila zaradi Severnega toka 2 do leta 2024, in zagotovilo ZDA in Nemčije, da bo Rusija deležna novih sankcij, če bo izkoriščala plin kot politično orožje.

Koncesija Poljski pa bo nemški podpis pobude Tri morja, ki je namenjena povečanju investicij, razvoju infrastrukture in energetski varnosti držav, ki mejijo na Baltsko, Črno in Sredozemsko morje.

Severni tok 2 je bil tema pogovorov na nedavnem srečanju Bidna in nemške kanclerke Angele Merkel v Beli hiši. Ukrajina še vedno čaka na uradno povabilo za obisk predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši. Načelno povabilo je bilo podano junija, tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je danes potrdila, da bo Zelenski obiskal Bidna v Beli hiši 30. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!