ZDA napadle proiranske sile v Iraku: “Ne želimo zaostrovati konflikta v regiji”

Svet 24. Jan 202407:41 > 12:05 1 komentar
Ameriška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Ameriške sile so v odgovor na napade na ameriško osebje v Iraku in Siriji napadle objekte, ki jih v Iraku uporabljajo proiranske skupine, je potrdil obrambni minister Lloyd Austin.

Do napadov je prišlo le nekaj dni potem, ko so bile ameriške enote v zahodnem Iraku tarča balističnih izstrelkov in raket. Pentagon je za napad obtožil sile s podporo Irana.

“Ameriške vojaške sile so izvedle sorazmerne napade na tri objekte, ki so jih v Iraku uporabljale militantna skupina Kataib Hezbolah, ki jo podpira Iran, in druge z Iranom povezane skupine,” je dejal Lloyd Austin.

“Ti natančni udarci so neposreden odgovor na vrsto napadov na ameriško in koalicijsko osebje v Iraku in Siriji s strani milic, ki jih podpira Iran. Ne želimo zaostrovati konflikta v regiji, vendar smo povsem pripravljeni na nadaljnje ukrepe za zaščito naših ljudi in objektov,” je dodal Austin.

Lloyd Austin
Lloyd Austin (Foto: PROFIMEDIA)

Centralno poveljstvo ameriške vojske je sporočilo, da so bili napadi usmerjeni na sedeže, skladišča in lokacije za usposabljanje pripadnikov Kataib Hezbolaha za napade z raketami in brezpilotniki.

Irak: Nesprejemljivo dejanje, ki spodkopava sodelovanje

Urad iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija je v odzivu obsodil napad. “To nesprejemljivo dejanje spodkopava dolgoletno sodelovanje, grobo krši suverenost Iraka in prispeva k nepremišljenemu stopnjevanju,” je sporočil tiskovni predstavnik predsednika vlade in poudaril, da v regiji že tako obstaja nevarnost širjenja konflikta.

Ob tem je tudi iraški svetovalec za nacionalno varnost Kasem al Araji izjavil, da ameriški napadi niso doprinesli k umiritvi razmer. Po njegovih besedah bi morale ZDA namesto napadov okrepiti pritisk na Izrael, da ustavi svojo ofenzivo v Gazi, navaja britanski BBC.

ZDA izvedle nov napad na hutije v Jemnu

Ameriške oborožene sile so v Jemnu uničile dve protiladijski raketi hutijskih upornikov, ki sta po navedbah ZDA neposredno ogrožali ladje na območju, je sporočila ameriška vojska. Raketi sta bili usmerjeni proti južnemu delu Rdečega morja in pripravljeni na izstrelitev, je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

Sile ZDA in Velike Britanije v zadnjem času pogosto napadajo položaje hutijev, ki z napadi ogrožajo mednarodni ladijski promet v Rdečem morju. ZDA so ob tem tudi samostojno izvedle več napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov.

Ameriške in zavezniške sile v Iraku in Siriji so bile po podatkih Pentagona od sredine oktobra tarča več kot 150 napadov, Washington pa je v obeh državah izvedel povračilne napade in med drugim v začetku tega meseca v Bagdadu ubil proiranskega poveljnika. Ta napad je posebej razburil iraško vlado in njen predsednik Mohamed Šija al Sudani je pozval koalicijo pod vodstvom ZDA proti Islamski državi, naj zapusti Irak. ZDA imajo tam okrog 2.500, v Siriji pa 900 vojakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje