ZDA odobrile načrte za vrsto napadov na iranske cilje v Siriji in Iraku

Svet 01. Feb 202416:54 > 18:04 1 komentar
Ameriški vojak v Siriji
Ameriški vojak v Siriji (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA so odobrile načrte za vrsto napadov na iranske cilje v Siriji in Iraku. Poteza sledi nedeljskemu napadu brezpilotnega letala na vojaško oporišče v Jordaniji, v katerem so umrli trije ameriški vojaki.

Združene države Amerike (ZDA) so odobrile načrte za vrsto napadov na iranske cilje v Siriji in Iraku, poroča BBC. Po navedbah uradnikov, ki so spregovorili za BBC, naj bi napadi potekali več dni. Vremenske razmere bodo določile, kdaj se bodo napadi začeli. Ameriška vojska ima namreč za bolj natančne napade z manjšo verjetnostjo civilnih žrtev raje lepo vreme.

Poteza ZDA sledi nedeljskemu napadu brezpilotnega letala na vojaško oporišče v Jordaniji, ki se nahaja blizu meje s Sirijo. V napadu so umrli trije ameriški vojaki, 41 jih je bilo ranjenih. ZDA so za napad obtožile oboroženo skupino, povezano z Iranom. Ta odgovornost za napad zanika in grozi z odgovorom na odgovor. Iran sicer zanika, da bi bil kakorkoli odgovoren za napad.

Po odmevnem nedeljskem napadu je proiranska milica Brigade Hezbolaha, ki ji ZDA pripisujejo odgovornost, v sredo naznanila, da opušča vojaške operacije proti ameriškim silam, kar pa ne vpliva na Američane.

ameriška vojska
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Biden v začetku tedna dejal, da si ne želi stopnjevanja konflikta

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da ZDA “ne bodo tolerirale napadov na ameriške vojake”. “Sprejeli bomo vse potrebne ukrepe za obrambo ZDA, naših interesov in naših ljudi,” je REKEL. “Odzvali se bomo tam, kjer se bomo odločili. Takrat in tako, kot se bomo odločili.”

ZDA so se doslej na napade odzivale z merjenimi omejenimi napad, vendar pa je smrt ameriških vojakov spremenila kalkulacije. Ob tem je predsednik Joe Biden sicer večkrat ponovil, da si ne želi širšega konflikta v regiji, člani njegove vlade pa, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom. “Tega si ne želim,” je v začetku tega tedna v Beli hiši novinarjem dejal Biden.

Napadi na ameriške cilje po Bližnjem vzhodu so se okrepili po izbruhu vojne med Izraelom in Hamasom, katerega pripadniki so 7. oktobra napadli Izrael, ki je odgovoril z napadi na območje Gaze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje