“Iran je pripravljen na odločen odgovor na kakršne koli avanture Izraela”

Svet 16. Okt 202407:06 > 10:05 3 komentarji
Oboroženi moški na pogrebu ubitih uradnikov iranske revolucionarne garde
Oboroženi moški na pogrebu ubitih uradnikov iranske revolucionarne garde (Foto: PROFIMEDIA)

V primeru izraelskega napada je Iran pripravljen na odločen odgovor, je dejal iranski zunanji minister Abas Aragči. "Iran si na vso moč prizadeva za zaščito miru in varnosti v regiji in je popolnoma pripravljen na odločen in obžalovanja vreden odgovor na kakršne koli avanture Izraela," je poudaril.

Iran je pripravljen na odločen odgovor v primeru izraelskega napada na islamsko republiko, je v torek generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu sporočil iranski zunanji minister Abas Aragči.

ZN je ponovno pozval k ustavitvi izraelske agresije in okrepitvi dobave pomoči v Gazo in Libanon.

“Iran si na vso moč prizadeva za zaščito miru in varnosti v regiji in je popolnoma pripravljen na odločen in obžalovanja vreden odgovor na kakršne koli avanture Izraela,” je med telefonskim pogovorom z Guterresom dejal Aragči. Hkrati je ZN pozval, naj ustavijo zločine in agresijo Izraela ter okrepijo dobavo humanitarne pomoči v Gazo in Libanon.

Teheran je 1. oktobra proti Izraelu izstrelil približno 200 raket kot odgovor na uboj političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije, vodje libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale in iranskega generala Abasa Nilforušana.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je prejšnji teden napovedal, da bo odziv Izraela “smrtonosen, natančen in presenetljiv”. Predsednik ZDA Joe Biden pa je kmalu po napadu Irana Izraelu odsvetoval napade na naftna polja islamske republike, posvaril je tudi pred napadi na njene jedrske objekte.

Abas Aragči
Iranski zunanji minister Abas Aragči. (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA pozivajo Izrael: Izboljšajte razmere v Gazi, drugače bodo posledice

Ameriška vlada je pozvala Izrael, naj okrepi dobavo človekoljubne pomoči za Gazo in izboljša tamkajšnje humanitarne razmere v roku 30 dni. Če Izrael ne bo ukrepal, bi to lahko vplivalo na vojaško pomoč ZDA.

“Gre za to, da se razmere spremenijo in da civilisti v Gazi, ki danes nimajo ustreznega dostopa do hrane, zdravil in drugih humanitarnih dobrin, dejansko vidijo spremembo v svojem vsakdanjem življenju kot rezultat naših prizadevanj,” je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Izrael bi lahko kršil ameriške zakone o vojaški podpori, če ne bo sledil pozivu Washingtona, to pa bi lahko ogrozilo dobavo orožja. Na zunanjem ministrstvu sicer niso podrobneje pojasnili posledic, če Izrael ne bi sledil pozivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško zunanje ministrstvo je s tem posredno potrdilo poročanje medijev, da Izraelu grozi omejitev dobave ameriškega orožja, če se razmere v palestinski enklavi ne bodo spremenile.

Najbolj resno opozorilo doslej

Washington je pismo s pozivom poslal v nedeljo, gre pa za najbolj resno pisno grožnjo doslej, poroča britanski BBC.

V njem so ZDA izrazile zaskrbljenost zaradi slabšanja humanitarnih razmer, saj da je Izrael prejšnji mesec prepovedal oz. oviral skoraj 90 odstotkov humanitarnih premikov med severom in jugom enklave.

Izrael pismo še preučuje. Kot so zagotovili, pa nameravajo odgovoriti na pomisleke ameriških kolegov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje