ZDA predvidoma ne bo več nazaj k pogodbi o odprtem nebu

Svet 28. Maj 202110:11 > 13:17 0 komentarjev
Joe Biden.
Carlos Barria/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik ZDA Joe Biden se junija v Ženevi ne bosta pogovarjala o pogodbi o odprtem nebu, saj ZDA predvidoma ne bodo pristopile nazaj k pogodbenim zavezam.

Iz Washingtona so v Moskvo sporočili, da ne nameravajo ponovno pristopiti k pogodbi o odprtem nebu, ki predvideva opazovalne prelete neoboroženih letal na ozemljih držav pogodbenic. Kot je tiskovni agenciji AP potrdil vir, je odločitev Washingtona v Moskvo sporočila namestnica državnega sekretarja Wendy Sherman. V Kremlju obžalujejo odločitev ZDA.

Sporočilo Washingtona prihaja nekaj tednov pred prvim srečanjem ameriškega predsednika ZDA Joeja Bidna in ruskega predsednika Vladimirja Putina 16. junija v Ženevi. Od pomembnejših pogodb z vojaškega področja, ki zavezujeta ZDA in Rusijo, tako ostaja pogodba Novi START o omejevanju nameščanja jedrskih konic, piše britanski BBC.

ZDA so od pogodbe o odprtem nebu odstopile novembra lani v času, ko je ZDA še vodil nekdanji predsednik Donald Trump. Razlog za odstop od pogodbe, ki je bila podpisana leta 1992 in je v veljavi od leta 2002, so bile domnevne kršitve določil Rusije. Trenutni predsednik ZDA Biden je po navedbah BBC potezo takrat opisal kot “kratkovidno”.

Kremelj: Washington informacije dobiva od članic Nata

Po odstopu ZDA pogodba ostaja v veljavi v 33 državah, med njimi pa predvidoma kmalu ne bo več Rusije. Ruska duma je namreč maja potrdila zakonodajo o ruskem odstopu od pogodbe, odstop pa mora potrditi še zgornji dom ruskega parlamenta. Zakon mora nazadnje podpisati ruski predsednik.

Januarja letos, ko je Rusija napovedala odstop od pogodbe, so iz Kremlja sporočili, da je eden od razlogov za odstop dejstvo, da lahko ZDA kljub svojemu odstopu še vedno dobivajo informacije od članic zveze Nato, ki ostajajo pogodbenice. Med državami, kjer je pogodba še v veljavi, je namreč večina držav članic Nata. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je danes komentiral, da bo pogodba veliko izgubila brez sodelovanja Rusije in ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!