ZDA: Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje

Svet 16. Maj 202308:40 komentarja
Iranski droni
Droni, ki jih je aprila nabavila iranska vojska (Vir: PROFIMEDIA)

Po informacijah ameriškega sveta za nacionalno varnost Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje. Iran naj bi Rusiji od avgusta dobavil več kot 400 brezpilotnih letal. ZDA proti tistim, ki so vpleteni v vojaško trgovino med državama, napovedujejo nadaljnje ukrepe.

Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje, Teheran pa Moskvi še naprej dobavlja bojna brezpilotna letala, je v ponedeljek povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Po njegovih besedah je Iran od avgusta Rusiji dobavil več kot 400 brezpilotnih letal.

Večino od njih je Moskva že uporabila v vojni proti Ukrajini, predvsem z namenom uničevanja tamkajšnje kritične infrastrukture. Iran je med glavnimi vojaškimi podporniki Moskve in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogoča, da še naprej pobija Ukrajince, je dejal Kirby.

“S tem, ko Iran Rusiji dobavlja brezpilotna letala, neposredno omogoča rusko agresivno vojno v Ukrajini. Stiki med Iranom in Rusijo v zvezi s prodajo sodobnega orožja, zlasti naprednejših brezpilotnih letal, se zdaj nadaljujejo,” je dodal.

“Partnerstvo med Rusijo in Iranom neposredno omogoča destabilizacijske dejavnosti Teherana na Bližnjem vzhodu in predstavlja grožnjo ne le Ukrajini, ampak tudi iranskim sosedom. Gre za obrambno partnerstvo, ki je škodljivo za Ukrajino, regijo, Bližnji vzhod in mednarodno skupnost,” je dejal Kirby.

“Uporabljamo orodja, ki jih imamo na voljo, da bi razkrili in prekinili te dejavnosti, in pripravljeni smo storiti še več,” je dodal.

Dejal je še, da bodo ZDA napovedale nadaljnje ukrepe proti tistim, ki so vpleteni v povečano vojaško trgovino med Rusijo in Iranom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.