ZDA z novimi sankcijami nad Dodika, na seznamu tudi njegova otroka

Svet 20. Okt 202320:20 7 komentarjev
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

ZDA so uvedle sankcije proti omrežju predsednika Republike Srbske Milorada Dodika. Sankcionirale so štiri podjetja, povezana z Dodikom, in njegova otroka Igorja ter Gorico Dodik, sta sporočila State Department in ministrstvo za finance.

ZDA so že leta 2022 uvedle sankcije proti Miloradu Dodiku, češ da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhki daytonski mirovni sporazum, sedaj pa so jih uvedle še proti otrokoma, ki naj bi bila vpletena v njegove politične in gospodarske posle.

“Obseg korupcije družine Dodik je vzbudil zaskrbljenost tudi pri državah, ki se zanimajo za zagotavljanje tujih investicijskih sredstev Republiki Srbski,” je sporočilo ameriško finančno ministrstvo in dodalo, da so nekatere vlade zavračale zagotavljanje sredstev, saj so se bale, da bi ta verjetno šla Dodiku in njegovi družini.

Ministrstvo za finance je Igorja Dodika še obtožilo, da je sodeloval pri podkupovanju opozicijskih politikov.

Sankcije so uvedene tudi proti štirim podjetjem, ki naj bi prejemala državno pomoč Republike Srbske s prednostno obravnavo, ker so v lasti Dodikove družine, je sporočilo ministrstvo.

“Ta mreža omogoča Dodikovo vodilno vlogo pri spodkopavanju daytonskega mirovnega sporazuma iz leta 1995 in avtoritete visokega predstavnika ter ohranjanju globoko zakoreninjene korupcije v BiH,” je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje