ZDA zaskrbljene zaradi iranskih vojaških ladij v Atlantiku

Svet 11. Jun 202107:00 0 komentarjev
iranska ladja
Iranian Army/WANA/REUTERS

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je na zaslišanju v senatnem odboru za oborožene sile izrazil zaskrbljenost zaradi dveh iranskih vojaških ladij, ki sta zapluli v Atlantik in predvidoma potujeta proti Venezueli. Austina skrbi, da v Venezuelo dostavljata orožje.

Kljub temu Pentagon nima načrtov, da bi ladji na poti do tja prestregli. Demokrat Richard Blumenthal iz Connecticuta je opozoril, da bo to prvič, da je iranska vojaška ladja prečkala Atlantik, in prvič, da je pristala v Venezueli, če se bo to res zgodilo. “Možnost, da bi Iran dostavljal orožje v regijo, me zelo skrbi,” je dejal.

ZDA pozivajo Kubo in Venezuelo, naj ladji odvrneta

Tudi Lloyd Austin je dejal, da je zaskrbljen, senatorje pa je za zaprtimi vrati seznanil, kakšno orožje bi lahko bilo na krovu iranskih ladij.

Politico je že prejšnji teden poročal, da sta iranski ladji Makran in Sahand pluli mimo Rta dobrega upanja v Južni Afriki in nadaljujeta pot preko Atlantika v severozahodni smeri. Makran naj bi prevažal hitre vojaške čolne, namenjene Venezueli.

Vlada predsednika Josepha Bidna poziva Kubo in Venezuelo, naj ladji odvrneta, in napoveduje ustrezne ukrepe proti vsem grožnjam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!