Zdravniki so ji mesece govorili, da ima samo boleče menstruacije, a bil je rak

Svet 07. Sep 202416:41 1 komentar
Bolnišnica Mater
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ženska iz Belfasta je več mesecev trpela hude bolečine, zaradi katerih je ostala celo brez občutka v nogah. Zdravniki so ji rekli, da gre "le" za močne menstruacije, nato pa so ji julija letos po več mesecih hudih bolečin odkrili raka na materničnem vratu.

39-letna Emma McQuitty, mama enega otroka, je februarja zaradi močnih bolečin in krvavitev prvič pristala na urgenci, a so jo domov poslali le z močnimi protibolečinskimi tabletami, češ da gre za boleče menstruacije. V šestih mesecih je urgenco bolnišnice Mater obiskala še štirikrat, a so jo domov vsakič poslali le z zdravili.

Nato se je Emma na pobudo zaskrbljene družine odločila, da gre v drugo bolnišnico. Tam so zdravniki ugotovili, da je Emma v četrtem stadiju raka na materničnem vratu – tumorje ima tudi v mehurju in maternici, izkazalo pa se je, da je rak metastaziral tudi na bezgavke.

Zelo hitro zatem so Emmi odpovedale ledvice, dobila pa je tudi sepso, ki jo je komaj preživela. Zdaj prejema kemoterapijo in upa, da bo raka lahko premagala. Kot je povedala za Daily Mail, zaradi bolezni le stežka hodi.

“Če bi mi zdravniki prej prisluhnili, morda zdaj ne bi bila v tej strašni situaciji. Šest mesecev sem hodila k zdravnikom in vsakič so me poslali domov z zdravili, rekoč, da imam samo močne menstruacije. Hvaležna pa sem za oskrbo, ki mi jo nudijo v bolnišnici Ulster,” je dejala Emma.

Rak materničnega vratu (RMV) je posledica okužbe z virusom HPV, ki lahko pri majhnem deležu okuženih žensk, ki imajo hkrati še druge, ne povsem znane dejavnike tveganja, povzroči spremembo zdravih celic v rakave.

Te celične spremembe potekajo počasi in postopno več let. V tem obdobju se zdrave celice najprej spremenijo v predrakave, ki imajo že nekatere rakave lastnosti, vendar se ne delijo nenadzorovano, ne rastejo invazivno in ne zasevajo. Iz njih se, če jih ne zdravimo, postopno razvije rak.

cepivo proti HPV
Foto: PROFIMEDIA

Ginekolog lahko s testom PAP (brisom materničnega vratu) predrakave celice odkrije in pravočasno zdravi. Najučinkovitejša zaščita proti HPV je cepljenje. Vir: ZORA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje