Cepljenje proti HPV možnost raka materničnega vratu zmanjša za 87 odstotkov

Slovenija 04. Nov 202114:22 0 komentarjev
Cepljenje proti HPV
Profimedia

Cepivo proti HPV je pri zmanjševanju primerov raka materničnega vratu učinkovito v 87 odstotkih, kažejo podatki študije, ki so jo objavili v priznani medicinski reviji The Lancet. Pri nas so v brezplačni program cepljenja proti HPV deklice vključene že od leta 2009, dečki pa od letošnjega šolskega leta. Cepljenje poteka v 6. razredu.

Študija, ki je bila objavljena v priznani strokovni medicinski reviji Lancet, zajema podatke o cepljenju deklet proti HPV v Angliji, ki tam poteka od leta 2008.

Učenke, ki so jih v letih študije spremljali, so zdaj v svojih dvajsetih letih. Cepivo je zmanjšalo nastanek predrakavih sprememb, za 87 odstotkov pa tudi primere raka materničnega vratu.

Zmanjševanje primerov je bilo manj opazno pri najstnikih, ki so bili cepljeni pozneje. V idealnem primeru morajo otroci cepivo prejeti, še preden postanejo seksualno aktivni.

Študija ocenjuje, da je program cepljenja preprečil okoli 450 rakavih obolenj in 17.200 predrakavih sprememb. Raziskovalci menijo, da tisti, ki so bili cepljeni, potrebujejo tudi manj pogoste PAP brise.

Humani papiloma virusi se prenašajo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih. Večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Pogostost okužb je najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let.

Največkrat so okužbe prehodne narave in ne povzročajo težav, pri majhnem odstotku okuženih pa se lahko pojavijo predrakave in rakave spremembe nožnice in materničnega vrata pri ženskah, rak na penisu in zadnjiku pri moških ter rak ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Kako je s cepljenjem proti okužbi s HPV pri nas?

V Sloveniji se je proti okužbi s HPV mogoče cepiti od leta 2009. Cepljenje se za deklice brezplačno izvaja že od leta 2009 v 6. razredu, z letošnjim šolskim letom pa so ga uvedli tudi za dečke. Cepljenje v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se opravi tudi pri tistih dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice).

Precepljenost deklic proti virusu HPV je v Sloveniji trenutno okoli 60-odstotna.

Cepivo proti HPV
Profimedia

Odločite se lahko tudi za samoplačniško cepljenje. Cepiti se je smiselno še do 45. leta starosti, lahko tudi kasneje. En odmerek stane 70 evrov, potrebne pa so tri ponovitve, običajno dva meseca in pol leta po prvi dozi.

Ženske v Sloveniji so sicer po 20. letu starosti v okviru programa ZORA vabljene na ginekološke brise. Po dveh brisih v prvem letu se pregledi nadaljujejo na tri leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!