Združeni narodi sprejeli resolucijo o genocidu v Srebrenici

Svet 23. Maj 202417:25 4 komentarji
Združeni narodi
Foto: PROFIMEDIA

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo o genocidu v Srebrenici. Nemška predstavnica, ki je predstavila resolucijo, je dejala, da resolucija ni usmerjena proti nikomur, tudi proti Srbiji ne. "Če že, je usmerjena proti storilcem genocida," je dejala. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je v svojem govoru pred skupščino dejal, da so v resoluciji neresnice, in jo označil za spolitizirano. Resolucija bo po njegovem mnenju le še poglobila prepad v BiH. "Kdo jo potrebuje in zakaj ravno zdaj?" se je vprašal Vučić.

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo o genocidu v Srebrenici, katere pobudnici sta bili Nemčija in Ruanda, pridružila pa se jima je vrsta drugih držav, med njimi Slovenija. Za je glasovalo 84 držav, 19 jih je glasovalo proti, 68 se jih je vzdržalo glasovanja.

Glavna novost, ki jo prinaša, je uvedba 11. julija kot mednarodnega dne spomina na genocid v Srebrenici. Na ta datum so namreč sile bosanskih Srbov vstopile v Srebrenico. Še en zelo pomemben sklep je poziv članicam Združenih narodov, da “brez zadržkov obsodijo vsakršno zanikanje genocida v Srebrenici” in ugotovljena dejstva ohranijo skozi izobraževalni sistem. Pri tem v resoluciji članice pozivajo k obsodbi poveličevanja odgovornih za genocid v Srebrenici in drugih obsojenih vojnih zločincev.

Predstavnica Nemčije, ki je bila ena od dveh držav pobudnic resolucije, je dejala, da je namen resolucije poklon žrtvam in njihovim družinam. Poudarila je, da so pripravo resolucije spremljale netočne obtožbe. “Resolucija ni usmerjeno proti nikomur – ne proti Srbiji, cenjeni članici Združenih narodov. Če že, je usmerjena proti storilcem genocida,” je dejala.

“Kakšno sporočilo bi poslali prihodnjim generacijam, če se mi – Združeni narodi – ne bi poklonili žrtvam?” se je vprašala v predstavitvi.

Vučić: Kdo potrebuje resolucijo in zakaj ravno zdaj?

V New York se je v torek odpravil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. V govoru pred generalno skupščino je ponovno poudaril, da so v resoluciji zapisane neresnice, in jo ocenil za “politizirano”.

Vprašal se je, zakaj so Združeni narodi skrivali pripravo resolucije. “Kdo jo potrebuje in zakaj ravno zdaj?” je vprašal Vučić. Resolucija po njegovem mnenju ne bo pripomogla BiH in dodal: “Prepad bo le še globlji in globlji.”

Predsedniku generalne skupščine Dennisu Francisu je ob koncu govora simbolno dal srbsko zastavo.

REUTERS/Eduardo Munoz
REUTERS/Eduardo Munoz
Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Intenzivna protikampanja: zvonjenje cerkvenih zvonov in oglasni panoji

V Srbiji in Republiki Srbski je zadnje dni sicer potekala intenzivna protikampanja. Opoldne so v znak nasprotovanja resoluciji zazvonili cerkveni zvonovi. Po Beogradu in Srebrenici so se pojavili tudi oglasni panoji z napisom “Mi nismo genocidni narod”. Več o protikampanji si preberite na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje