Mnogi ne vedo, da obstajata dve vrsti cimeta, ena je boljša

Magazin 28. Dec 202405:00 3 komentarji
Cimet
Profimedia

Cimet vsi poznamo, a obstajata dve vrsti. Ena je bolj, druga pa manj cenjena. Zakaj? In kako naj bi bil cimet koristen?

Cimet je začimba, znana po aromatičnem vonju ter čudovitem in bogatem okusu, ki ne le obogati jedi, ampak tudi koristi vašemu zdravju. Uporablja se že vse od časov starega Egipta.

Nekoč je bil cimet redek in zelo cenjen, večinoma so ga darovali le kraljem. Danes je dostopen povsod, a obstajata dve vrsti cimeta. Cejlonski cimet je redkejši, bolj cenjen in znan kot “pravi” cimet. Druga, precej bolj razširjena vrsta, ki jo imate zelo verjetno doma tudi vi, pa je kasija cimet.

Kasija oziroma kitajski cimet izvira iz južnega dela Kitajske in velja za manj kakovostnega. Vsebuje kar okoli 95 odstotkov cinamaldehida, ki mu daje močan, celo malce pikanten okus.

Cejlonski cimet ima te snovi bistveno manj, njegov okus ni tako intenziven in je tudi primernejši za pripravo sladic. Izvira iz južnih delov Indije in Šrilanke, pridobivajo ga iz notranjega lubja drevesa Cinnamomum verum.

Zdravilni učinki cimeta

A cimet naj ne bi bil le okusen, ampak naj bi imel tudi nekatere koristne učinke.

Nekateri raziskovalci tako menijo, da lahko pomaga pri glivičnih okužbah, koristen naj bi bil za srce, vplival naj bi na sladkor v krvi in naj bi bil blagodejen za naše živčevje in možgane. Potrebne pa so še nadaljnje raziskave.

Če bi s cimetom pretiravali in ga jedli v velikih količinah, pa bi lahko dobili želodčne težave. Zmernost je torej priporočljiva tudi pri cimetu.

#related-news_2

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje