Zelenski: Cilj je popolna integracija Ukrajine v EU

Svet 12. Okt 202120:54 3 komentarji
Vrh med Ukrajino in EU
REUTERS

Na vrhu med Ukrajino in vodilnimi predstavniki EU je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozval k jasni perspektivi članstva svoje države v EU. Unija sicer priznava, da ta vzhodna država sodi v evropsko družino, vendar glede pristopa ostaja zadržana. Na vrhu so razpravljali še o varnostnem sodelovanju in energetski preskrbi, podpisali so tudi tri sporazume.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po današnjem vrhu z vodilnimi predstavniki institucij EU v Kijevu ponovil poziv k jasni perspektivi članstva Ukrajine v EU. Ta zatrjuje, da vzhodna partnerica sodi v evropsko družino, a ostaja zadržana. Pogovori so bili sicer osredotočeni na varnostno sodelovanje in energetsko varnost.

Ukrajina unijo že leta poziva k jasni perspektivi članstva in ta poziv je močno odmeval tudi na današnji novinarski konferenci po vrhu v Kijevu. “Naš končni cilj je popolna integracija Ukrajine v EU,” je poudaril Zelenski, ki od članic unije pričakuje pogum in daljnosežno razmišljanje.

Predstavnika EU zadržana

EU pa ostaja zadržana. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je govoril o “pospešenem približevanju” Ukrajine uniji, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa o tem, da sta si partnerici “zelo blizu in da se še približujeta druga drugi”.

Michel je obenem opozoril na postopke v uniji, v katerih imajo glavno besedo članice, ki se doslej niso uspele poenotiti glede tega vprašanja. Von der Leyen pa je izpostavila, da je to proces, ki terja uresničevanje reform, postopno gospodarsko integracijo in poglabljanje političnega sodelovanja skozi izvajanje pridružitvenega sporazuma.

Pridružitveni sporazum Ukrajine in EU, ki je začel veljati septembra 2017, ponuja še veliko priložnosti, je poudarila predsednica komisije. Strani sta sicer v procesu pregledovanja uresničevanja tega sporazuma, ki naj bi se sklenil do vrha EU in Ukrajine v prihodnjem letu.

Pridružitveni sporazum simbolno pomemben za Ukrajince

Ta sporazum je pomemben simbol za Ukrajince, saj je zavrnitev njegovega podpisa leta 2013 sprožila proteste, ki so spodnesli tedanjega predsednika Viktorja Janukoviča in privedli do odmika države od Rusije k EU. Sledila je ruska priključitev Krima in vojna na vzhodu Ukrajine. A v sporazumu je le ohlapna referenca na to, kar želi Ukrajina: “EU priznava evropska pričakovanja Ukrajine in pozdravlja njeno evropsko izbiro.”

Tudi o možnost misije EU v pomoč Ukrajini

V središču pozornosti je bilo sicer danes varnostno sodelovanje, tudi možnost misije EU v pomoč Ukrajini pri zagotavljanju profesionalnega vojaškega izobraževanja. Odločitev o tem naj bi unija sprejela sredi novembra na podlagi ugotovitev strokovnjakov, ki v Ukrajini preverjajo možnosti skupnih projektov.

EU pozdravlja pripravljenost Ukrajine na sodelovanje v projektih evropske obrambne strukture Pesco in napoved sodelovanja te vzhodne partnerice v operaciji Althea v BiH. Izpostavljajo tudi pomen krepitve sodelovanja na področju kibernetske varnosti in v boju proti dezinformacijam.

Zelenski: Severni tok 2 ogroža varnost Ukrajine

Vrh je potekal v času strme rasti cen energije in glede na to, da je Ukrajina za unijo ključna tranzitna država za oskrbo z ruskim plinom, je bila tudi to pomembna tema. Von der Leyen je poudarila, da pozorno preučujejo vse scenarije za zagotovitev varne oskrbe s plinom za Ukrajino in povečanje zmogljivosti za oskrbo s plinom iz EU v Ukrajino, na primer iz Slovaške. Izpostavila je tudi, da je temeljni cilj energetska neodvisnost Ukrajine in da bi bilo pametno, da se ne vlaga več v fosilna goriva.

Zelenski pa je izpostavil vprašanje plinovoda Severni tok 2, preko katerega bo v Evropo pritekal ruski zemeljski plin in ki po mnenju Ukrajine ogroža njeno varnost. Omenil je možnost sankcij v povezavi s tem plinovodom.

Von der Leyen pa je zatrdila, da evropska energetska zakonodaja velja tudi za ta plinovod. V EU sicer še tečejo postopki preverjanja njegove skladnosti z evropskim pravom.

EU in Ukrajina sta sicer danes v Kijevu podpisali tri sporazume: o skupnem letalskem območju, ki Ukrajini odpira dostop do nizkocenovnega potovanja, ter o sodelovanju Ukrajine v evropskih programih na področju raziskav in kulture, Obzorje in Ustvarjalna Evropa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje