Zelenski: Imamo nepričakovano prednost pred Rusijo

Svet 30. Jan 202409:09 16 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedavnem intervjuju za nemško televizijo ARD dejal, da ima Ukrajina "nepričakovano številčno prednost pred rusko vojsko".

V intervjuju za nemški televizijski kanal ARD je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da ima ukrajinska vojska najmanj 880.000 aktivnih pripadnikov, kar je precej več od 617.000 vojakov, ki se po navedbah ruskega predsednika Vladimirja Putina borijo v Ukrajini.

Zelenski je to številko navedel, potem ko so ga vprašali za mnenje o moških, ki niso del vojske, ker so zapustili državi takoj po invaziji 24. februarja 2022. “Hvaležni smo tistim, ki so se vrnili, da bi obnovili Ukrajino. Imamo 880.000 vojaškega osebja, milijonsko vojsko, poleg 30 milijonov delovno aktivnih državljanov, morda celo več. Ne morem reči zagotovo, ker ne vemo: na začetku je odšlo od 6,5 do 7,5 milijona ljudi,” je pojasnil.

Trditev Zelenskega se močno razlikuje od številke, ki jo je navedel v objavi na Telegramu 12. decembra, ko je dejal, da se proti Rusiji bori skoraj 600.000 vojakov.

Na platformi za zbiranje in analizo podatkov Statista sicer lahko najdemo oceno, da ima ta mesec ukrajinska vojska okoli 900.000 pripadnikov. Medtem naj bi imela Rusija 1,32 milijona vojaških sil, vključno z osebjem, ki ni napoteno v Ukrajino.

Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Vladislav Seleznev, nekdanji vodja tiskovne službe generalštaba oboroženih sil Ukrajine, je novembra v intervjuju za ukrajinski časnik TSN trdil, da ukrajinska vojska šteje 1,3 milijona ljudi. Ukrajina trdi, da je Rusija med vojno izgubila 350.000 vojakov, medtem ko je ruski obrambni minister Sergej Šojgu prejšnji mesec zatrdil, da je Ukrajina izgubila skupno 383.000 vojakov.

“Evropa ne bo ostala sama”

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi ZDA nehale pomagati Ukrajini in ali bi Evropi uspelo zapolniti takšno praznino, je Zelenski dejal, da verjame, da se to ne bo zgodilo in da Evropa ne bo ostala sama.

Dodal je, da je vprašanje zapleteno, a da Evropa sama ne bi mogla zapolniti vrzeli tako pri orožju kot pri financah. Če bi se zgodilo, da bi ZDA odlašale s podporo, bi to po njegovem mnenju prizadelo EU. Meni, da bi to privedlo do pomanjkanja orožja in financ ter da bi se zavezništvo med ZDA in Evropo izgubilo.

“Evropa bo razumela – če Ukrajina ne zdrži in bo Putin napredoval, bi bil to signal ZDA, da je Evropa ostala sama med državami Nata, ki se bodo zoperstavile Rusiji,” ocenjuje Zelenski.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje