Zelenski: Jedrska katastrofa v Zaporožju bi ogrozila vso Evropo

Svet 16. Avg 202209:22 > 18. Avg 2022 12:14 2 komentarja
Volodimir Zelenski
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek vnovič posvaril pred jedrsko katastrofo v Zaporožju, ki bi po njegovih besedah ogrozila vso Evropo. Medtem so Združeni narodi zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk strokovnjakov za jedrsko energijo v nuklearki, ki je bila v ponedeljek znova tarča obstreljevanja. Medtem je po navedbah Turčije iz ukrajinskih pristanišč izplulo še pet ladij z žitom.

“Okupatorji pod krinko elektrarne obstreljujejo bližnja mesta in skupnosti,” je v svojem večernem nagovoru dejal Volodomir Zelenski in dodal, da kakršenkoli incident v jedrski elektrarni Zaporožje lahko vpliva na države EU, Turčijo, Gruzijo in tudi bolj oddaljene države. Po njegovi oceni je vse odvisno le od smeri in hitrosti vetra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Če bodo ruska dejanja povzročila katastrofo, bodo posledice lahko prizadele tudi tiste, ki so doslej molčali,” je posvaril ukrajinski predsednik, ki je v nedeljo Zahod pozval k sankcijam proti ruski jedrski industriji. “Vse ruske vojake je treba nemudoma umakniti iz elektrarne in sosednjih območij brez kakršnihkoli pogojev,” je še dejal Zelenski.

Medtem so ZN zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk jedrskih strokovnjakov v nuklearki. K temu je sicer minuli četrtek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN pozval generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je v New Yorku dejal, da “preprosto ni res”, da izvršilna veja ZN zavlačuje potovanje osebja IAEA v Zaporožju. “Sekretariat ZN nima pristojnosti, da bi blokiral ali preklical” obisk, je dejal in poudaril, da jedrski organ IAEA s sedežem na Dunaju deluje neodvisno od ZN.

Dujarric je zagotovil tudi, da imajo ZN v Ukrajini “varnostne in logistične zmogljivosti” za podporo obiska inšpektorjev IAEA v Zaporožju, še navaja dpa.

Jedrsko elektrarno Zaporožje, največjo v Evropi, so ruske enote sicer zavzele v začetku marca, kmalu po tem, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Od konca julija je bila ta mnogokrat tarča obstreljevanja, za katero Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega.

Turčija: iz ukrajinskih pristanišč je izplulo še pet ladij z žitom, prvi humanitarni tovor v Afriko

Turško obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je iz ukrajinskih pristanišč v okviru dogovora o izvozu žita, ki ga je sklenila OZN, izplulilo še pet ladij s koruzo in pšenico, tri iz Čornomorska in dve iz Pivdenija.

Ukrajina, žito
Serhii Smolientsev/REUTERS

Reuters še navaja, da bo koordinacijski center, ki so ga v Istanbulu ustanovili Rusija, Turčija Ukrajina in Združeni narodi, v torek pregledal še štiri ladje, namenjene v Ukrajino. Ena od ladij, ki je v torek odplula, je bila ladja Brave Commander, na kateri je bil prvi paket humanitarne pomoči (hrana), namenjen iz Ukrajine v Afriko po ruski invaziji.

Putin o podpihovanju konfliktov s strani ZDA

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ZDA obtožil, da si prizadevajo podaljšati konflikt v Ukrajini in da podpihujejo spore tudi drugod po svetu, med drugim z nedavnim obiskom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu. “Razmere v Ukrajini kažejo, da si ZDA prizadevajo podaljšati ta konflikt. In popolnoma enako ravnajo v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, kjer podpihujejo možnost konfliktov,” je v govoru na otvoritveni slovesnosti varnostne konference v Moskvi prek video povezave dejal Putin, ki si od uvedbe zahodnih sankcij proti Rusiji prizadeva okrepiti vezi z afriškimi in azijskimi državami, zlasti s Kitajsko.

Ukrajina od Latvije prejela novo pošiljko orožja

Ukrajina je od Latvije prejela šest havbic oziroma samovoznih topov ameriškega tipa M109, so danes sporočili iz Kijeva. Te bodo skupaj z že prejetimi havbicami Natovega kalibra 155 milimetrov nadomestile obstoječe težke topove sovjetske izdelave, ki so manj natančni in za katere trenutno primanjkuje streliva

“Skupaj bomo zmagali!” je danes v odzivu na prejeto orožje na Twitterju zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov in se zahvalil tako latvijskemu kolegu Artisu Pabriksu kot Latvijcem. Pred tem je dejal tudi, da prejete havbice že kažejo rezultate na bojišču.

Oleksij Reznikov
PROFIMEDIA

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je Kijev od zaveznikov prejel sedem različnih vrst havbic Natovega standardnega kalibra 155 milimetrov. Zbirko je zdaj dopolnil s šestimi havbicami ameriškega tipa M109, skupaj pa bo to orožje nadomestilo obstoječe težke topove sovjetske izdelave, navaja dpa.

Latvija, ki ji je ruski energetski velikan Gazprom nedavno prekinil dobavo plina, je pred tem Ukrajini dobavila tudi štiri helikopterje sovjetske izdelave.

V baltski državi so nedavno po zgledu sosednje Litve in na pobudo neimenovanega latvijskega glasbenika in ukrajinskega novinarja pričeli zbirati denar za nakup bojnega brezpilotnega letala za Ukrajino. Potrebovali naj bi pet milijonov evrov, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje