Zelenski napad na zapor označil za vojni zločin Rusije

Svet 30. Jul 202209:01 > 13:061 komentar
Delite:
Volodimir Zelenski
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obstreljevanje zapora na vzhodu Ukrajine, v katerem so bili zajeti ukrajinski vojaki, označil za "nameren ruski vojni zločin". Tako kot nekateri drugi predstavniki Kijeva je pozval ZN in Mednarodni odbor Rdečega križa k ukrepanju in preiskavi. Rusija je medtem z zračnimi napadi danes ciljala na več ukrajinskih mest. V Harkovu na severovzhodu je izstrelek zadel šolo, na jugu države je v Mikolajivu umrla najmanj ena oseba, potem ko so rakete zadele dve stanovanjski stavbi.

“To je bil nameren ruski vojni zločin, nameren množičen poboj ukrajinskih vojnih ujetnikov,” je Volodimir Zelenski dejal v svojem nagovoru pozno v petek. “Več kot 50 jih je umrlo,” je dodal. Ob tem je znova pozval mednarodno skupnost, zlasti ZDA, naj Rusijo uradno razglasijo za državo, podpornico terorizma. “Potrebna je odločitev takoj zdaj,” je pozval.

Pred tem je v petek najprej Rusija obtožila Ukrajino za obstreljevanje zapora in pri tem objavila nepreverjene posnetke, ki naj bi prikazovali posledice napada v Olenivki v regiji Doneck, kjer imajo nadzor proruski separatisti. Ruska stran trdi, da je Ukrajina pri tem uporabila ameriške rakete Himars.

Ukrajina je obtožbe ostro zanikala in krivdo naprtila Rusiji, ki da je na ta način hotela prikriti dokaze mučenja in pobojev. V Kijevu po poročanju britanskega BBC menijo, da bi lahko šlo tudi za požig.

Med ujetniki v uničenem zaporu so bili sicer tudi člani ukrajinskega bataljona Azov, ki so bili zajeti po tistem, ko so do konca branili južno mesto Mariupolj, in ki jih Rusija označuje za neonaciste in vojne zločince.

Pri dogovoru, v okviru katerega so ti borci položili orožje, so sodelovali Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa, ki ju je sedaj Zelenski pozval k posredovanju. Dogovor je namreč po njegovih besedah vključeval tudi jamstva za zdravje in varnost borcev. Naj organizaciji preiščeta dogajanje v zaporu, je pozval tudi generalštab ukrajinske vojske. Rdeči križ je že sporočil, da si prizadeva za dostop do prizorišča in želi pomagati pri evakuaciji ranjenih.

Novi ukrajinski generalni državni tožilec Andrij Kostin je medtem sporočil, da je v povezavi z napadom na zapor sprožil preiskavo s področja vojnih zločinov, še poroča BBC.

Več ukrajinskih mest tarča ruskih zračnih napadov

Rusija je z zračnimi napadi danes medtem ciljala na več ukrajinskih mest. Župan Mikolajiva Oleksandr Sienkevič je poročal o raketnem napadu, ki je uničil dve stanovanjski stavbi. Ena oseba je umrla, še šest jih je bilo ranjenih, je zapisal na Telegramu. V zadnjih tednih je Mikolajiv, ki je največje urbano središče pod nadzorom ukrajinskih sil v bližini frontne črte v regiji Herson, kjer je ukrajinska vojska v zadnjih dneh sprožila protiofenzivo, skoraj vsakodnevno tarča ruskih napadov. V petek je v napadu nedaleč od avtobusne postaje tam umrlo sedem ljudi.

Ukrajina je danes poročala, da so njene sile izvedle napade na ruska vojaška skladišča in položaje v Hersonu. V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov so rakete medtem v napadu danes zjutraj uničile del izobraževalne ustanove, so sporočile tamkajšnje oblasti. Požar, ki je izbruhnil, so pogasili, o žrtvah zaenkrat ne poročajo. O napadu danes poročajo tudi iz mesta Slovjansk, kjer je bila poškodovana avtobusna postaja, a tudi od tam ni poročil o žrtvah.

Britansko ministrstvo za obrambo sicer v rednem dnevnem poročilu ugotavlja, da so ruske sile v Hersonu najverjetneje vzpostavile dva pontonska mosta in sistem prevozov s trajekti, s čimer so nadomestile v nedavnih napadih porušene mostove.

Ukrajinske sile so namreč v minulem tednu v predmestju Hersona delno uničile most Antonivski prek reke Dneper, ki je ključen za oskrbovanje, saj edini povezuje mesto z južnim bregom Dnepra in preostalim delom regije Herson. “V novo okupiranih ozemljih na jugu Ukrajine so s strani Rusije nastavljene oblasti zelo verjetno pod velikim pritiskom Moskve, da utrdijo svoj nadzor nad regijo in se pripravijo na referendume o priključitvi Rusiji v nadaljevanju leta,” še navaja poročilo.

Ukrajinski inženirji s projektom za ohranitev zgodovinskih spomenikov

Skupina inženirjev v ukrajinskem mestu Lvov na zahodu Ukrajine v okviru pobude Rešimo ukrajinsko dediščino ustvarja 3D modele območij kulturne dediščine v državi, preden jih uničijo ruski napadi. Po podatkih ukrajinskega ministrstva za kulturo so doslej v Ukrajini zabeležili 434 primerov večje škode na stavbah zgodovinske vrednosti. Eden izmed inženirjev je 28-letni Jura Prepodobnji, ki prihaja iz podjetja Skeiron. Ure in ure s kamero, ki tehta do šest kilogramov, fotografira stavbe, da bi na tak način prispeval, da kulturna dediščina njegove države ne bo pozabljena.

Fotografiranje je le del postopka. Poseben laserski skener zraven poskrbi, da je zabeležena vsaka najmanjša podrobnost ter dimenzije tako zunanjosti kot notranjosti objekta. Skener se počasi vrti in pri tem oddaja laserski žarek, več kamer pa posname njegovo spreminjajočo se dolžino in obliko, kar nato pomaga ustvariti 3D model stavbe v podrobnostih.

Za izdelavo 3D modela je potrebnih več dni in večkrat obiskati stavbo, a v primerjavi z običajnimi ročno izdelanimi modeli gre vseeno za prihranek truda, časa in denarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar