Zelenski obiskal vojake na fronti, v Ukrajini tudi Putin

Svet 18. Apr 202317:48 7 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal mesto Avdijivka na vzhodu države in vojakom zaželel veselo veliko noč. Fronto je obiskal le dan potem, ko se je v Ukrajino podal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal mesto Avdijivka na vzhodu države in vojakom zaželel veselo veliko noč. Ob tem je prisluhnil poročilu poveljnika operativno-taktične skupine Doneck in vojakom podelil državna odlikovanja, nato pa so z minuto molka počastili spomin na padle borce, še navaja sporočilo njegovega urada.

Fronto je obiskal le dan potem, ko se je v Ukrajino podal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, čigar obisk so v Kijevu ostro kritizirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Putin naj bi obiskal ukrajinski regiji Herson in Lugansk, ki si jih je Rusija septembra lani po mednarodno nepriznanih referendumih enostransko priključila, in se tam srečal z ruskimi vojaki in poveljniki.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

V Bruslju napovedali pogovore o težavah zaradi ukrajinskega žita

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis se bo v sredo sestal s predstavniki Poljske, Madžarske, Slovaške, Romunije, Bolgarije in tudi Ukrajine, s katerimi bo spregovoril o trenutnih vprašanjih glede brezcarinskega uvoza ukrajinskega žita. EU ima namreč z Ukrajino sklenjen prostotrgovinski sporazum, na podlagi katerega je začasno odpravila carine za uvoz ukrajinskega žita, komisija pa je že predlagala podaljšanje tega ukrepa. Posledično se nekatere članice soočajo s prekomernimi zalogami žita, zaradi česar je Bruselj marca predlagal prvi paket ukrepov podpore prizadetim državam.

Madžarska je minuli konec tedna začasno prepovedala uvoz žita iz Ukrajine zaradi domnevne nelojalne konkurence. “Nadaljevanje sedanje tržne dinamike bi madžarskemu kmetijstvu povzročilo tako veliko škodo, da je treba sprejeti izredne ukrepe,” so v soboto zvečer sporočili iz kmetijskega ministrstva v Budimpešti.

Iz podobnih razlogov in protestov kmetov je v soboto prepoved uvedla tudi Poljska. Slovaška pa je že v petek prepovedala prodajo ukrajinske pšenice kot živila in krme za živali, pri čemer se je sklicevala na domnevno vsebnost pesticidov v ukrajinski pšenici.

Poljska in Ukrajina sta sicer nato danes dosegli dogovor o ponovni vzpostavitvi tranzita ukrajinskega žita preko Poljske, ki ga je Varšava prekinila v soboto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tranzit ukrajinskega žita preko Poljske naj bi se tako po navedbah obeh strani lahko nadaljeval v naslednjih dneh, nadzorovali pa ga bodo s pomočjo sistemov GPS.

Moskva poklicala na pogovor veleposlanice ZDA, Velike Britanije in Kanade

Moskva je danes poklicala na pogovor veleposlanice ZDA, Velike Britanije in Kanade zaradi, kot je navedla, “grobega vmešavanja” v notranje zadeve Rusije. Poziv tujim diplomatkam naj bi bil sicer povezan z njihovo obsodbo zaporne kazni, ki jo je ruskemu opozicijskemu politiku Vladimirju Kara-Murzi v ponedeljek izreklo sodišče v Moskvi.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je že pred tem namignila, da bodo veleposlanice treh držav poklicali na pogovor, “da si osvežijo spomin (…), da se bodo spomnile, kaj bi morali in česa ne bi smeli početi diplomati”, poroča AFP. Pozive veleposlanic k izpustitvi Kara-Murze je označila za “vrhunec cinizma” rekoč, da se v njihovih državah sramotno krši človekove pravice in preganja drugače misleče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje