Zelenski po napadu ukrajinskih dronov v Moskvi: “Vojna” prihaja v Rusijo

Svet 30. Jul 202317:38 46 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: Alina Smutko/REUTERS

Po tem, ko je ruska zračna obramba ponoči sestrelila tri ukrajinske drone, pri čemer sta bili poškodovani dve poslovni stavbi v ruski prestolnici, se je oglasil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Vojna" prihaja v Rusijo, je dejal po poročanju agencije AFP.

Trije ukrajinski droni so v zgodnjih jutranjih urah zadeli Moskvo. Moskovske oblasti so to potrdile, označile za teroristični napad, ki da so ga preprečile, moskovski župan Sergej Sobjanin pa je potrdil, da sta bili v napadu ukrajinskih dronov poškodovani dve poslovni stavbi, žrtev ali poškodovanih pa ni bilo.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik, se je odzval pozno popoldan, ob robu uradnega obiska v mestu Ivano-Frankivsk na zahodu Ukrajine, in po poročanju agencije AFP rekel,  da “vojna” prihaja v Rusijo, da se bo postopoma tja vrnila – v simbolna središča in vojaške baze Rusije, kar je, tako Zelenski, “neizogiben, naraven in popolnoma pravičen proces dogodkov.”

Moskva, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja lani redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši. V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo tudi, da je ruska zračna obramba ponoči uničila 25 ukrajinskih dronov nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014.

“Ukrajinska vojska je v ofenzivi, napada, izvaja obsežno strateško ofenzivo. Nobenega razloga ni, da bi od nas zahtevali prekinitev ognja,” pa je v soboto dejal ruski predsednik Vladimir Putin in dodal, da Rusija ne more med ukrajinsko ofenzivo pristati na prekinitev ognja.

Nekdanji ruski predsednik Dimitrij Medvedjev pa je celo dejal, da bi Rusija lahko uporabila jedrsko orožje, če bi ukrajinska protiofenziva uspela.

Zelenski pa je po poročanju Guardiana danes pozno popoldne povedal, da je Ukrajina vse močnejša, a opozoril na možnost nadaljnjih ruskih napadov na njihovo energetsko infrastrukturo. “Moramo se zavedati, da lahko, tako kot lani, pozimi ruski teroristi napadejo naše energetske objekte in kritično infrastrukturo,” je povedal in dodal, da so danes ob uradnem obisku v mestu Ivano-Frankivsk z lokalnimi oblastmi preigravali “vse možne scenarije”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje