Ukrajinski droni v zgodnjih jutranjih urah zadeli Moskvo

Svet 30. Jul 202308:28 > 11:57 23 komentarjev
Napad z brezpilotniki na Moskvo
Stringer/REUTERS

Ruska zračna obramba je ponoči sestrelila tri ukrajinske drone. Moskovski župan Sergej Sobjanin pa je potrdil, da sta bili v napadu ukrajinskih dronov poškodovani dve poslovni stavbi v ruski prestolnici Moskvi.

Ruska zračna obramba je ponoči preprečila napad z brezpilotnimi letali na Moskvo in sestrelila tri ukrajinske drone, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskovski župan Sergej Sobjanin pa je potrdil, da sta bili v napadu ukrajinskih dronov poškodovani dve poslovni stavbi. Žrtev ali poškodovanih ni, je še dejal.

Rusko obrambno ministrstvo se je odzvalo z besedami: “Poskus terorističnega napada kijevskega režima z brezpilotnimi letali na cilje v Moskvi je bil onemogočen.” Zaradi napada so za nekaj časa zaprli mednarodno letališče Vnukovo na jugozahodu Moskve, lete pa preusmerili.

Napad z brezpilotniki na Moskvo
Stringer/REUTERS
Napad z brezpilotniki na Moskvo
Stringer/REUTERS
Napad z brezpilotniki na Moskvo
Stringer/REUTERS

Ruska prestolnica Moskva z okolico, ki leži približno 500 kilometrov od ukrajinske meje, je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši. V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo tudi, da je ruska zračna obramba ponoči uničila 25 ukrajinskih dronov nad polotokom Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. Po navedbah ministrstva so sestrelili 16 dronov, drugih devet pa so onemogočili z elektronskim bojevanjem in so padli v Črno morje. Poškodovanih ali gmotne škode ni bilo, so dodali po poročanju AFP.

“Ukrajinska vojska je v ofenzivi, napada, izvaja obsežno strateško ofenzivo. Nobenega razloga ni, da bi od nas zahtevali prekinitev ognja,” pa je v soboto dejal ruski predsednik Putin.

Papež Frančišek je Rusijo danes pozval k obnovitvi sporazuma o izvozu žita prek Črnega morja, od katerega je Moskva nedavno odstopila. Prav tako je pozval k molitvi za mir v Ukrajini, ki trpi zaradi ruske agresije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje