Zelenski po poškodovanju nuklearke pozval h krepitvi ukrajinske zračne obrambe

Svet 26. Okt 202314:45 0 komentarjev
nuklearka Hmeljnicki
PROFIMEDIA

Zahodne zaveznice je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozval h krepitvi ukrajinske zračne obrambe, potem ko je ruski dron padel v bližini nuklearke Hmeljnicki na zahodu Ukrajine in poškodoval njene objekte. Škodo na stavbah jedrske elektrarne je potrdila tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Ukrajinska zračna obramba je v noči na sredo nad regijo Hmeljnicki prestregla ruski brezpilotni letalnik, ki je nato padel in eksplodiral blizu tamkajšnje jedrske elektrarne. V napadu so bili po navedbah Kijeva poškodovani daljnovodi in več upravnih stavb nuklearke.

“Ta napad na jedrsko elektrarno je še en opomin vsem našim partnerjem, kako pomembno je okrepiti ukrajinsko zračno obrambo,” je v večernem video nagovoru dejal Volodimir Zelenski. Ob tem je ocenil, da je Rusija verjetno načrtno napadla nuklearko in da namerava prihajajoči “mraz in pomanjkanje energije uporabiti kot orožje proti civilnemu prebivalstvu”.

Po njegovih besedah napad kaže tudi na to, kako zlahka se Rusija izogiba sankcijam, saj pri proizvodnji dronov in raket uporablja sestavne dele z Zahoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

IAEA je medtem potrdila, da so objekti jedrske elektrarne Hmeljnicki v napadu utrpeli škodo, a dodala, da delovanje nuklearke ob tem ni bilo ogroženo, poroča britanski BBC.

“Ta incident ponovno poudarja izjemno negotove razmere na področju jedrske varnosti v Ukrajini, ki se bodo nadaljevale, dokler bo trajala ta tragična vojna,” je opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Jedrske elektrarna Hmeljnicki ima sicer dva reaktorja, vendar obratuje zgolj eden od njiju, saj so delovanje drugega avgusta ustavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!