Težave pri mobilizaciji: Rusija je domov poslala več kot 9.000 ljudi

Svet 31. Jan 202310:27 > 15:24
Proruski borci v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS

Zaradi napak, ki so se zgodile v procesu mobilizacije, so nazaj domov poslali več kot 9.000 mobiliziranih ruskih državljanov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes sporočil, da mora "ruski teror izgubiti povsod in v vseh pogledih: tako na bojišču kot v tem, da v naši državi ne ostane niti ena ruševina".

Rusija je morala domov poslati več kot 9.000 ljudi, ki so bili “nezakonito mobilizirani”, je danes ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sporočil generalni tožilec Igor Krasnov. Med njimi so tudi osebe, ki ne bi smele biti mobilizirani zaradi svojega zdravstvenega stanja.

Po besedah Krasnova mobilizacije v Rusiji niso izvedli že dolgo časa, zato je mobilizacija, ki so jo izvedli jeseni, “odkrila večje težave”, navaja ameriški CNN. Kot je dodal, pa so v vmesnem času razrešili večino težav z dobavo opreme vojakov, ki so jih poslali na bojišča.

Spomnimo, jeseni je ruska vojska mobilizirala 300.000 ljudi.

Zelenski želi, da Ukrajina doseže popolno zmago proti Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da mora Ukrajina doseči popolno zmago proti Rusiji, ki je pred skoraj enim letom začela agresijo proti njegovi državi. Kot je dejal v ponedeljek v svojem večernem video nagovoru, mora ruski teror izgubiti povsod, da bodo lahko znova obnovili vso državo.

“Ruski teror mora izgubiti povsod in v vseh pogledih: tako na bojišču kot v tem, da v naši državi ne ostane niti ena ruševina,” je dejal Zelenski. “Da bomo lahko vse obnovili in tako dokazali, da je svoboda močnejša,” je še dodal.

Zelenski po pogovoru s Scholzem
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Zelenski se je pred tem v ponedeljek v južnem ukrajinskem mestu Mikolajiv sestal z dansko premierko Mette Frederiksen, s katero sta med drugim obiskala tamkajšnjo bolnišnico in pristanišče. Ukrajinski predsednik je pri tem poudaril, da so ob varnostni podpori pomembne tudi humanitarne pobude.

Pomembna fizična in psihična rehabilitacija ukrajinskih vojakov

“Pomembno je, da naši borci dobijo ne samo fizično, ampak tudi psihično rehabilitacijo,” je dejal Zelenski, ki je ob tem odlikoval osebje bolnišnice.

Zelenski je poudaril, da je v mestu, ki je imelo pred rusko invazijo 24. februarja lani okoli 470.000 prebivalcev, še posebej pomembna obnova oskrbe z vodo, ki so jo uničile ruske sile. Danski premierki je pokazal tudi uničene rezervoarje z nafto na območju pristanišča. Danska naj bi prevzela pokroviteljstvo nad načrtovano obnovo v tej južni ukrajinski pokrajini.

Rusija naj bi zavzela vas blizu Bahmuta

Rusko obrambno ministrstvo pravi, da so ruske sile zavzele vas Blahodatne, ki se nahaja severno od mesta Bahmut v ukrajinski regiji Doneck. Ukrajinska stran izjave ministrstva še ni komentirala, je pa že v nedeljo poročala o intenzivnih spopadih v okolici te vasi.

O zavzetju vasi je že v nedeljo poročala ruska najemniška skupina Wagner, vendar je Kijev takrat trdil, da je vse ruske napade v okolici vasi odbil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.