Zelenski pozval k mednarodni preiskavi strmoglavljenja letala, Moskva se strinja

Svet 25. Jan 202406:57 > 20:58 6 komentarjev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval k mednarodni preiskavi strmoglavljenja ruskega letala. V njem je po navedbah Moskve umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov. Moskva prav tako meni, da je treba uvesti mednarodno preiskavo dogodka. Obe državi sta zagnali preiskavo dogodka.

“Očitno je, da se Rusi igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov, z občutki njihovih sorodnikov in s čustvi naše družbe,” je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski več ur po nesreči letala v ruski obmejni regiji Belgorod.

Dodal je, da bo njegova vlada vztrajala pri mednarodni preiskavi incidenta, za katerega je Rusija neposredno obtožila Ukrajino, rekoč, da je šlo za teroristično dejanje.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v odzivu danes dejal, da se tudi Moskva strinja s potrebo po mednarodni preiskavi, “če gre za preiskavo zločinov režima v Kijevu”.

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec, ki sodeluje pri izmenjavi ujetnikov, pa je danes sporočil, da je Kijev pozval Združene narode in Mednarodni odbor Rdečega križa k pregledu kraja, kjer je po navedbah Moskve strmoglavilo letalo. Ocenil pa je, da Moskva tega ne bo dovolila.

Obe državi že začeli s preiskavami

Ukrajinska varnostna služba SBU je čez dan že odprla kazensko preiskavo zaradi sestrelitve, še posebej zaradi kršitev vojnega prava. Sporočila je še, da sprejema vrsto ukrepov za razjasnitev vseh okoliščin sestrelitve. Pri tem pa ni navedla, ali je v sestrelitev vpleten Kijev, in če so bili na letalu ukrajinski ujetniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so zatrdile, da naj bi ukrajinske ujetnike prepeljali v Belgorod, ker naj bi jih še isti dan izmenjali za zajete ruske vojake. Da bi v sredo res moralo priti do izmenjave, ki pa je bila nato odpovedana, so potrdili tudi v Kijevu.

Rusija je novico o zagonu preiskave sporočila proti večeru. Dodali so, da so po njihovem mnenju letalo sestrelile ukrajinske sile. “Na kraj incidenta so bili napoteni izkušeni detektivi, kriminalisti in strokovnjaki. Našli smo ostanke ljudi in črno skrinjico, ki jo bomo sedaj dekodirali,” je sporočil ruski preiskovalni odbor.

Na zahtevo Moskve bo o incidentu danes popoldne po newyorškem času na nujni seji razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, je sporočilo francosko predsedstvo Varnostnega sveta.

Peskov pa je v Moskvi opozoril, da bi incident lahko vplival na nadaljnje izmenjave ujetnikov z Ukrajino. Po podatkih Kijeva je v ruskem ujetništvu več kot 8000 Ukrajincev, od tega več kot 1600 civilistov, poroča AFP.

Rusko letalo je v sredo okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času strmoglavilo v bližini vasi Jablonovo, približno 70 kilometrov od ukrajinsko-ruske meje. Po navedbah Moskve je bilo na letalu poleg 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov še šest članov posadke in trije spremljevalci, vsi so umrli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje