Zelenski pripravljen na pogajanja z Rusi, vendar pod določenimi pogoji

Svet 08. Nov 202213:50 3 komentarji
Volodimir Zelenski
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar pod določenimi pogoji. Rusija se medtem na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine”Kdor resno razmišlja o podnebnih vprašanjih, bi moral resno razmišljati tudi o tem, da je treba takoj ustaviti rusko agresijo, obnoviti našo ozemeljsko celovitost in prisiliti Rusijo v resnična mirovna pogajanja,” je dejal Zelenski, ki bo danes na daljavo nagovoril svetovne voditelje na podnebni konferenci COP27.

“Ponavljam – obnovitev ozemeljske celovitosti, spoštovanje Ustanovne listine ZN, odškodnina za vso škodo, ki jo je povzročila vojna, kazen za vse vojne zločince in zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. To so povsem razumljivi pogoji,” je dejal ukrajinski predsednik.

Zelenski je pogoje za pogajanja postavil nekaj dni po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da ZDA želijo, da Ukrajina pokaže pripravljenost na pogovore, saj naj bi Washington skrbelo, da bi Kijev s preveč nepopustljivim pristopom lahko škodoval svoji mednarodni podpori.

Ukrajina je sicer po besedah Zelenskega že večkrat predlagala takšne pogovore, vendar so “vedno dobili nore ruske odgovore z novimi terorističnimi grožnjami, napadi, obstreljevanjem ali izsiljevanjem,” kot je po navedbah Reutersa dejal ukrajinski voditelj.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko pa je danes odgovoril, da Rusija ne postavlja nikakršnih predpogojev za mirovna pogajanja, računa le na “dobro voljo” Kijeva, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je poudaril, da je bila Rusija na pogajanja vedno pripravljena.

“Ukrajina je enostransko sprejela odločitev, ki ji prepoveduje mirovna pogajanja z Rusijo. To je njihova odločitev. Mi smo vedno izražali pripravljenost na takšne pogovore – nismo bili mi tisti, ki smo jih prekinili,” je dodal Rudenko.

Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, se Rusija na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil. V ta namen je med drugim okrepila obrambne položaje v okolici pristaniškega mesta Mariupol na jugu države. S tem pa si želi preprečiti hitro napredovanje ukrajinskih sil v primeru preboja fronte, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Mariupol, ukrajinsko pristaniško mesto blizu meje z Rusijo, je bil za Moskvo pomemben strateški cilj, zaradi svoje bližine polotoku Krim. Od začetka vojne so ga ruske sile neusmiljeno obstreljevale. Do maja, ko je mesto padlo v roke Moskve, je umrlo na tisoče civilistov. Nedavni satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se tri množična grobišča v bližini Mariupola v krajih Stari Krim, Manhush in Vinoradne od pomladi nenehno povečujejo.

Britanska nevladna organizacija Center za informacijsko odpornost (CIR) je za BBC analizirala posnetke Starega Krima in ugotovila, da je bilo od junija, ko so nazadnje analizirali posnetke tega območja, tam izkopanih 1.500 novih grobov. Iz tega sklepajo, da je bilo od začetka vojne tam izkopanih več kot 4.600 grobov. Ukrajinski uradniki medtem opozarjajo, da je bilo v bojih v Mariupolu ubitih najmanj 25.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje