Zelenski: Prva bojna linija je povsod, nekaj manjših mest ne obstaja več

Svet 12. Mar 202207:07 > 23:06
Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsedniški urad/via Reuters

Za nami je sedemnajsti dan ruske invazije na Ukrajino. Napadi po državi se nadaljujejo, ruske sile napredujejo tudi v okolici Kijeva, kjer potekajo siloviti spopadi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da so v državi združeni kot še nikoli poprej, a da je "prva bojna linija povsod" in da so nekatere vasi za vedno uničene. Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz sta v telefonskem pogovoru pozvala Putina k premirju, a več podrobnosti pogovora niso razkrili. Je pa Zelenski v drži Rusije zaznal prve znake pripravljenosti na dialog, češ da so se začeli pogovarjati in ne samo postavljati ultimatov. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo: 

22.30 Ukrajinsko obrambno ministrstvo pojasnilo podrobnosti tragedije v Peremohi

Kot smo že poročali, so iz Ukrajine poročali o streljanju na civiliste med evakuacijo iz vasi v bližini Kijeva. Pri tem naj bi umrlo sedem ljudi. Na ukrajinskem ministrstvu za obrambo so zvečer pojasnili, da se je izkazalo, da so ljudje želeli na lastno pest zapustiti vas in se rešiti, zato so se poskušali evakuirati izven dogovorjenega koridorja. To so v objavi obrambnega ministrstva na Facebooku označili za nadvse nevarno početje, saj “okupatorske sile neusmiljeno uničujejo civilno prebivalstvo”. Ob tem so pozvali ljudi, naj upoštevajo uradne informacije o evakuacijskih koridorjih in uporabljajo le varne poti.

22.15 Skozi humanitarne koridorje Ukrajino danes zapustilo 13.000 ljudi

Danes je skozi humanitarne koridorje Ukrajino zapustilo okoli 13.000 ljudi, kar je dvakrat več kot v petek. Obleganega mesta Mariupol ni mogel zapustiti nihče, ukrajinska stran pa za to krivi rusko vojsko.

21.50 Nemčija napovedala zračni most za ukrajinske begunce v Moldaviji

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je sporočila, da Nemčija sodeluje z mednarodnimi partnerji pri vzpostavitvi zračnega mostu za ukrajinske begunce, ki so prispeli v Moldavijo.

21.20 V mestu Mariupol še vedno čakajo na pomoč

Konvoj s humanitarno pomočjo in avtobusi za evakuacijo civilistov še vedno ni prispel iz Zaporožja v Mariupol, je dejal namestnik župana tega mesta. Čeprav je Zaporožje od Mariupola oddaljeno okoli tri ure vožnje, je konvoj na poti že več kot osem ur. Kljub počasnemu premikanju konvoja v mestu še vedno upajo, da bo pomoč prispela.

20.20 ZDA odobrila še 200 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je odobril še dodatnih 200 milijonov dolarjev (okoli 182 milijonov evrov) vojaške pomoči za Ukrajino, so sporočili iz Bele hiše. Tako bo ZDA Ukrajini od začetka lanskega leta namenila več kot 1,2 milijardi dolarjev, je dejal uradnik iz Bidnove administracije.

19.40 Med evakuacijo iz vasi v bližini Kijeva ubiti civilisti

BBC poroča o trditvah ukrajinske vojske, da so ruski vojaki streljali na konvoj žensk in otrok, ki so zapuščali vas severnozahodno od Kijeva. Pri tem naj bi umrlo sedem civilistov. Moskva teh trditev ni komentirala. Ukrajinski obveščevalci so sporočili, da se je napad zgodil na dogovorjenem humanitarnem koridorju iz vasi Peremoha. Preživele iz konvoja naj bi prisilili, da se vrnejo v vas in jim preprečili odhod.

Ukrajina je Rusijo že večkrat obtožila, da ni spoštovala dogovora o prekinitvi ognja in da so streljali na civiliste.

18.45 Iz Ukrajine na Poljsko več kot 1,6 milijona ljudi

Poljska mejna policija je sporočila, da je iz Ukrajine v njihovo državo od začetke invazije prebegnilo že več kot 1,6 milijona ljudi. Ocene so, da jih je od tega na Poljskem ostalo okoli milijon, ostali pa so odšli v druge evropske države.

18.00 Ljudje v Mariupolu upajo na evakuacijo

Namestnik župana mesta Mariupol je za BBC povedal, da je na poti v mesto konvoj, s katerim prihaja humanitarna pomoč in avtobusi, ki naj bi evakuirali civiliste. A gre že za sedmi poskus, saj so po njegovih besedah prejšnje konvoje bombardirali in jih niso pustili do mesta. “Bomo videli, ali temu uspe priti do mesta ali ne,” je dejal.

Iz Kijeva so medtem danes evakuirali 2.000 ljudi, je sporočila ukrajinska uprava za reševanje.

17.20 Zelenski o težki vojni in obetih za pogovore z Rusijo

Na današnji novinarski konferenci je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da so ljudje bolj združeni kot kadarkoli prej. “Ta vojna, težka vojna, je resnično združila naš narod. Sprašujete me, kakšna je situacija v prvih bojnih linijah, a prva bojna linija je povsod.” Dejal je, da nekaj manjših mest sploh ne obstaja več. “To je tragedija. Preprosto so izginila. In ljudje so izginili, za vedno. Zato smo vsi v prvih bojnih linijah. Ljudje, ki so tam umrli, so umrli med nami.”

Dodal je, da se morajo pogajanja začeti s prekinitvijo ognja. “Naši diplomati delajo na podrobnostih sestanka med ukrajinsko in rusko delegacijo. Rad bi, da do tega pride. Tako lahko dejansko, ne le z besedami, začnemo s procesom poravnave, miru in koncem vojne. Takšen je začetek konca vojne v civiliziranem svetu,” je dejal.

Strani sta se dejansko začeli pogovarjati, je dejal Zelenski, ne samo izmenjavati ultimate. Poudaril je, da je zadovoljen s signali, ki prihajajo z ruske strani, čeprav ni razkril podrobnosti, za kakšne signale gre.

16.50 Rusija sodeluje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo

Ruski regulator za jedrsko energijo Rosatom trdi, da sodelujejo z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pri zagotavljanju varnosti v jedrski elektrarni v Černobilu. Na lokaciji naj bi bila ekipa ruskih strokovnjakov. Nadzor nad kontrolno sobo jedrske elektrarne v Černobilu in Zaporožju ima še vedno ukrajinsko osebje, še trdi Rosatom. Ukrajinska stran je v petek sicer sporočila, da so nad Zaporožjem nadzor prevzeli ruski inženirji.

16.45 Francoski uradnik: Putin še ni pripravljen končati vojne

Kljub prvotni informaciji, da bodo podrobnosti pogovora med Putinom, Macronom in Scholzem ostale skrite, BBC poroča, da je Macron pozval Putina, naj neha oblegati Mariupol, kjer so ljudje že več dni brez elektrike in vode. A francoski uradnik je za Reuters dejal, da ni bilo zaznati, da bi ruski predsednik bil pripravljen končati vojno.

16.00 “Rusijo bi moralo biti sram, da so ugrabili župana”

Zelenski je dejal, da bi “Rusijo moralo biti sram, da so ugrabili župana Melitopola, Ivana Federova”. Ruski vojaki so Federova ugrabili v kriznem centru mesta na jugovzhodu Ukrajine. Ugrabitev so posnele nadzorne kamere, posnetek pa so na družbenih omrežjih delili številni uporabniki.

15.35 Zelenski: Umrlo okoli 1.300 ukrajinskih vojakov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na novinarski konferenci v Kijevu dejal, da je v 17 dneh invazije umrlo okoli 1.300 ukrajinskih vojakov. Zatrdil je, da se je v petek predalo med 500 in 600 ruskih vojakov, poroča BBC.

15.30 Nemški kancler in francoski predsednik Putina pozvala k prekinitvi ognja

Nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ga poskušala prepričati v prekinitev ognja v Ukrajini. Telefonski pogovor je trajal 75 minut. “Pogovor je del mednarodnih naporov, da bi končali vojno v Ukrajini,” je dejal tiskovni predstavnik nemškega kanclerja, hkrati pa izpostavil, da so se dogovorili, da podrobnosti o pogovoru ne bodo izdajali.

S Scholzem in Macronom je govoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na Twitterju je sporočil, da so se pogovarjali o “nasprotovanju agresorju” in zločinom Ruske federacije proti civilistom. “Svoje partnerje sem prosil za pomoč pri izpustitvi ugrabljenega župana Melitopola. Govorili smo tudi o obetih za mirovna pogajanja. Agresorja moramo ustaviti skupaj.”

14.55 Ruske sile napredujejo v Mariupolu

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile zavzele vzhodna predmestja Mariupola, navaja Al Džazira. Ruske sile mesto napadajo že več dni.

14.45 Kličko Rusijo obtožil terorizma

Potem ko je ukrajinska stran rusko obtožila ugrabitve župana Melitopola, je župan Kijeva Vitali Kličko Rusijo obtožil še “terorizma”, češ da Rusija načrtno napada izvoljene uradnike Ukrajine. Po njegovih besedah je bila ugrabitev melitopolskega župana med drugim namenjena spodkopavanju morale tamkajšnjih prebivalcev.

Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

13.40 Zelenski: Rusija pošilja okrepitve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da Rusija na ozemlje Ukrajine pošilja dodatne sile, potem ko je “utrpela največje izgube v desetletjih”. V televizijskem nagovoru je Moskvo pozval, naj se na območju Mariupola drži dogovorjenih prekinitev ognja, ki omogočajo evakuacijo civilistov.

13.30 Druga humanitarna pošiljka iz Slovenije dosegla najbolj ogrožena območja

Druga pošiljka pomoči Slovenske karitas je v četrtek zvečer prispela v Ukrajino, danes pa je že dosegla najbolj ogrožena območja. Skupaj je bilo poslanih 33 palet s hrano, odejami, medicinskimi in higienskimi pripomočki, je danes sporočila dobrodelna organizacija. Različne oblike pomoči Ukrajincem sicer nudi tudi več slovenskih podjetij.

13.00 V Ukrajini še vedno deluje osem od 15 jedrskih reaktorjev

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v skladu s podatki ukrajinske energetske družbe Ukrenerho sporočila, da so električni vodi do jedrske elektrarne v Černobilu delno obnovljeni, poroča dpa. Spomnimo, zaradi spopadov je bila v jedrski elektrarni v Černobilu začasno prekinjena oskrba z električno energijo za hlajenje reaktorskih palic. IAEA je sicer sporočila, da to ne predstavlja varnostnega tveganja, saj elektriko na lokaciji zagotavljajo generatorji za izredne razmere. Dodali so še, da osem od 15 ukrajinskih jedrskih reaktorjev na štirih lokacijah še vedno deluje in da je raven sevanja tam normalna.

12.35 Telefonski pogovor Scholza, Macrona in Putina

Francija je sporočila, da se francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz udeležujeta skupnega telefonskega pogovora z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Omenjeni trije voditelji se po telefonu pogovarjajo drugič ta teden. Macron se je od obiska v Kremlju 7. februarja z ruskim predsednikom po telefonu pogovarjal devetkrat, so sporočili z Elizejske palače.

S francoskim predsednikom in nemškim kanclerjem je prav tako spregovoril Zelenski. Kot je povedal, je bila tema pogovora domnevna ugrabitev župana Melitopola, ki naj bi ga ugrabila ruska stran.

12.30 Kremelj pripravljen na dialog

Rusija je po besedah namestnika zunanjega ministra Sergeja Riabkova pripravljena nadaljevati s pogovori glede nadzora orožja, če so na to pripravljene tudi ZDA, navaja Al Džazira. Kot je povedal za tiskovno agencijo RIA, sta Moskva in Washington v nenehnem stiku, a v Kremlju ne vidijo znakov, da bi bil Washington pripravljen na dialog o Ukrajini. Je pa Riabkov povedal še, da varnostna zagotovila, ki jih je Rusija poslala Zahodu pred začetkom vojne v Ukrajini, niso več aktualna, saj se je stanje “povsem spremenilo”.

12.25 Težave pri evakuaciji civilistov

Iz Kijeva in Donecka so sporočili, da ruski napadi onemogočajo evakuacijo civilistov in transport pomoči po t. i. humanitarnih koridorjih. “Humanitarna pošiljka je na poti proti Mariupolu, obvestili vas bomo, kako bo napredovala … Stanje je zapleteno, dogajajo se nenehni napadi,” je sporočil guverner Donecka Pavlo Kirilenko.

12.20 Sankcije bi lahko ogrozile oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje

Vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitri Rogozin je danes opozoril, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko zmotile rusko oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) in morda celo povzročile njeno strmoglavljenje. Ob tem je pozval k odpravi sankcij, poroča AFP.

12.15 Protest v Melitopolu

Potem ko so ukrajinske oblasti Rusijo obtožile, da je odgovorna za ugrabitev župana Melitopola Ivana Fedorova, so se v tem mestu na jugovzhodu Ukrajine danes zbrali protestniki, poroča BBC. Mesto Melitopol je bilo sicer eno od prvih, kjer so nadzor prevzeli Rusi.

12.00 Rusija bo blokirala družbeno omrežje Instagram

Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je danes sporočil, da bo Instagram v tej državi od ponedeljka dalje blokiran zaradi “pozivov k nasilju” nad ruskimi vojaki. Več o tem v prispevku Rusija bo blokirala družbeno omrežje Instagram.

11.20 Moskva o uspešni vojaški operaciji

Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju dpa zatrdilo, da je vojaška operacija v Ukrajini uspešna in da nadaljujejo napade “na širši fronti”. V bližini Kijeva naj bi med drugim po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva Igorja Konašenkova napadli in onesposobili letalsko oporišče v Vasilkovu ter obveščevalni center ukrajinske vojske v Brovariju. Nove uspehe naj bi Rusi in proruski separatisti beležili tudi na vzhodu Ukrajine v regijah Doneck in Lugansk, so zatrdili.

10.20 Predsednik ZDA: V Ukrajini se ne bomo borili

Ameriški predsednik Joe Biden je – spomnimo – v petek napovedal nove sankcije proti Rusiji, a obenem odločno ponovil, da se ZDA ne bodo neposredno vmešale v vojno v Ukrajini. Kot je posvaril, bi direktna konfrontacija med zvezo Nato in Rusijo namreč pomenila “tretjo svetovno vojno”. “Želim biti povsem jasen: Branili bomo vsak centimeter Natovega ozemlja z vso močjo enotnega in odločnega Nata. A ne bomo se borili v vojni proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna. In nekaj, kar moramo poskušati preprečiti,” je Biden zapisal na Twitterju.

9.55 Večji del ruskih sil od središča Kijeva oddaljen 25 kilometrov 

Zadnje poročilo britanskih obveščevalcev kaže, da je velik del ruskih sil od središča Kijeva oddaljen 25 kilometrov, navaja BBC. Ruski oklepniki in topništvo se sicer približujejo prestolnici predvsem s severovzhoda in severozahoda.

9.45 V petek veliko manj evakuiranih oseb

Kot je davi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je bilo v petek iz štirih ukrajinskih mest evakuiranih skupno le okoli 7.150 ljudi, kar je občutno manj kot v prejšnjih dneh, ko so jih uspeli evakuirati v sredo 35.000 in v četrtek 40.000. Skupno naj bi jih doslej evakuirali okoli 100.000, predvsem iz Sumija, Izjuma in predmestij Kijeva.

7.50 ZN: Rusija naj bi uporabila kasetne bombe

Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v petek v Varnostnem svetu ZN povedala, da imajo Združeni narodi kredibilna poročila, da ruske sile v Ukrajini uporabljajo prepovedane kasetne bombe v napadih na civilne cilje v Mariupolju, Harkovu, Sumiju in Černigivu. Tovrstni napadi bi lahko predstavljali vojne zločine.

Zasedanje je sklicala Rusija, da obtoži ZDA razvijanja biološkega orožja v Ukrajini, vendar je DiCarlo zatrdila, da ZN o tem nimajo nobenih dokazov, in svoje poročilo namenila predvsem grozodejstvom Rusije v Ukrajini. “Popolno uničevanje omenjenih mest je grozljivo,” je dejala Američanka.

ZN so sicer do četrtka v Ukrajini potrdili 564 mrtvih civilistov, večina jih je umrla v eksplozijah težkega topništva in raket.

Ukrajina
Irpin, Kijev (PROFIMEDIA)

7.45 Izraelski premier naj bi Zelenskemu svetoval predajo

Izraelski premier Naftali Benet bi naj ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu v telefonskem pogovoru v torek svetoval, da sprejme zahteve ruskega voditelja Vladimirja Putina in se preda ter tako prepreči nadaljnje žrtve, je poročal časnik Jerusalem Post, ki se sklicuje na vire v ukrajinski vladi. Predstavniki Izraela so to danes odločno zanikali in vztrajali, da je poročanje časnika popolna laž. “Benet ni Zelenskemu na nobeni točki govoril, kaj naj naredi, in tudi nima nobenega namena to storiti,” je neimenovani uradni predstavnik Izraela povedal za agencijo Reuters.

Poročanje so zavrnili tudi v Kijevu, kjer je vodja urada Zelenskega Mihajlo Podoljak še tvitnil, da je Izrael ravno nasprotno v pogovorih nakazal, da bi morala Rusija “točneje oceniti dogajanje”.

7.40 V Mariupolu še naprej izredne razmere

Kot je sporočila vlada v Kijevu, so ruski napadi ponovno preprečili evakuacijo civilistov iz pristaniškega mesta Mariupol. Pogoji za življenje v mestu se medtem še dodatno slabšajo: zmanjkuje električne energije, hrane in vode. Po navedbah oblasti je tam umrlo že več kot 1.500 civilistov.

6.55 Zelenski ponovno nagovoril ruske matere

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem zadnjem nagovoru spregovoril ruskim materam. Pozval jih je, naj svojih sinov ne pošiljajo na bojišča v Ukrajino. “Še enkrat želim povedati to ruskim materam, sploh materam nabornikov. Ne pošiljajte svojih otrok v vojno v tujo državo,” je povedal po navedbah BBC. Nagovor sledi sredinim navedbam Moskve, da se v Ukrajini borijo tudi naborniki in ne izključno poklicni vojaki.

Zelenski je prav tako povedal, da je njegova država “dosegla strateško prelomnico” v vojni z Rusijo, piše Al Džazira. Po njegovih besedah ni možno napovedati, kako dolgo bodo ukrajinske sile potrebovale za osvoboditev ozemlja, a ga bodo.

6.50 Ruske sile se približujejo Kijevu

Sirene, ki prebivalce Ukrajine opozarjajo pred zračnimi napadi, so po navedbah lokalnih medijev tudi to noč odzvanjale po veliko ukrajinskih mestih. Slišati jih je bilo med drugim v Kijevu, Lvovu, Odesi, Harkovu, Čerkasiju, pa tudi v sumski regiji na severovzhodu države, navedbe lokalnih medijev povzema Al Džazira.

Medtem pa se ruske sile še naprej približujejo prestolnici Kijev.