Zelenski: V Severodonecku vojaki bijejo eno najtežjih bitk

Svet 09. Jun 202208:14 > 16:52 7 komentarjev
vojak
Gleb Garanich/REUTERS

Ukrajinski vojaki v strateško pomembnem mestu Severodoneck proti ruskim silam bijejo eno najtežjih bitk od začetka invazije, je v sredo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da bi lahko boj za mesto odločil izid vojne na vzhodu države, poroča britanski BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem nagovoru dejal, da je bitka za mesto Severodoneck verjetno ena najtežjih v tej vojni. “V mnogih pogledih se tam odloča o usodi Donbasa,” je poudaril in pri tem dodal, da je ukrajinska vojska vseeno zadala velike izgube sovražnim silam.

Ruske oblasti so medtem v sredo sporočile, da je tudi Ukrajina v Donbasu utrpela znatne izgube vojakov, orožja in vojaške opreme.

Po besedah guvernerja regije Lugansk Sergeja Hajdaja so bile ukrajinske sile potisnjene nazaj na obrobje mesta, po tem ko je Rusija pričela “izravnavati” območje z obstreljevanjem in zračnimi napadi. V Severodonecku in bližnjem mestu Lisičansk se trenutno nahaja še približno 15.000 civilistov, je še dodal guverner.

Severodoneck je bil sicer pred nekaj dnevi tik pred zavzetjem s strani ruskih enot, vendar so ukrajinske sile sprožile uspešne protinapade. Okoli 800 civilistov pa se je zaradi spopadov zateklo v mestno kemično tovarno Azot, je sporočil odvetnik ukrajinskega tajkuna, čigar podjetje je lastnik obrata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile se v okviru prizadevanj za zavzetje celotne vzhodne pokrajine Donbas, ki vključuje regiji Doneck in Lugansk, sedaj osredotočajo na Severodoneck. Po več dneh srditih uličnih spopadov so ukrajinske oblasti priznale, da ruske enote nadzorujejo večji del mesta in da se bodo njihove sile zaradi stalnega obstreljevanja morda morale umakniti.

Od začetka vojne je bilo po podatkih ZN ubitih najmanj 4253 civilistov, 5141 jih je bilo ranjenih. Poleg tega je bilo na obeh straneh ubitih na tisoče borcev, več kot 14 milijonov ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je na družbenih omrežjih sicer zapisal, da Ukrajina v spopadih vsak dan izgubi do 100 vojakov, v težkih bojih vsak dan beležijo tudi do 500 ranjenih.

Ministri EU o boju proti nekaznovanosti za zločine, storjene v Ukrajini

Ministri držav članic EU za pravosodje bodo na današnjem zasedanju v Luxembourgu govorili o boju proti nekaznovanosti za zločine, zagrešene v ruski invaziji na Ukrajino.  Osredotočili se bodo na podporo unije preiskavam in pregonu mednarodnih zločinov. Razpravljali bodo tudi o predlogu Evropske komisije za razširitev seznama kaznivih dejanj v EU, na katerega bi dodali kršenje sankcij. S tem je sicer povezan tudi predlog direktive, ki bi omogočila zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja tistim, ki bi jih kršili. To premoženje bi lahko uporabili za obnovo Ukrajine.

Nemčija in Poljska bi pomagali pri izvozu ukrajinskega žita

Nemčija in Poljska želita skupaj pomagati Ukrajini pri izvozu žita, je po srečanju s poljskim kolegom Henrykom Kowalczykom v Varšavi dejal nemški minister za kmetijstvo Cem Özdemir.

“Nismo v položaju, ko bi lahko količino, o kateri je govora, transportirali po alternativnih poteh,” je dejal nemški minister. Prav to je razlog, zaradi katerega je potrebno Ukrajini v najkrajšem možnem času pomagati ponovno pridobiti suverenost, da bo lahko spet sama poskrbela za proizvodnjo in izvoz na svetovni trg, je dejal Özdemir.

Ukrajinski predsednik Zelenski pa je v zvezi z izvozom žita na srečanju OECD v Parizu poudaril, da se “o podaljšanju članstva Rusije v Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ne smemo pogovarjati,” saj Rusija s svojimi dejanji “strada od 400 milijonov do milijarde ljudi.”

Pohvalil je države članice, ker so večinoma prekinile stike z Rusijo ter onemogočile rusko članstvo v tej organizaciji. Opozoril pa je, da “nekatere vlade, države in mednarodne organizacije menijo, da lahko sedijo križem rok in se ne odzovejo na to, kar se dogaja. Gre za problem vrednot in ne geopolitike.”

Zelenski je k blokadi ruskega članstva v FAO pozval zaradi več mesecev trajajoče blokade ukrajinskih pristanišč s strani ruske mornarice. Rusija na ukrajinske očitke odgovarja, da je Ukrajina za blokado izvoza žita odgovorna sama, saj naj bi minirala pristanišče v Odesi.

Duda kritičen do pogovorov s Putinom: “Se je kdo pogovarjal s Hitlerjem med drugo svetovno vojno?”

Poljski predsednik Andrzej Duda je proti nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu uperil kritiko zaradi pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki jih nadaljujeta navkljub ruski invaziji. “Osupnjen sem nad pogovori kanclerja Scholza in predsednika Macrona s Putinom. Ti pogovori namreč ne dosegajo ničesar,” je v sredo dejal v intervjuju.

Poljski predsednik je situacijo v Ukrajini in Putinovo vlogo v njej tudi primerjal s situacijo začasa Hitlerja in druge svetovne vojne. “Se je kdo pogovarjal s Hitlerjem med drugo svetovno vojno? Je kdo rekel, da mora on rešiti svoj obraz? Da se morajo dogodki odviti na način, da se Hitler ne bi počutil ponižanega?” je spraševal poljski predsednik.

Francoski predsednik Macron je v zadnjih šestih mesecih s Putinom na telefonu preživel več kot sto ur. Zaradi ohranjanja dialoga s Putinom tudi po ruskemu napadu na Ukrajino konec februarja je že bil deležen kritik predvsem s strani vzhodnoevropskih in baltskih partnerjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje