Zelenski v torek z Vučićem tudi o dogajanju na Kosovu

Svet 21. Avg 202322:41 1 komentar
Srečanje voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah
Srečanje voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah. Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se udeležuje neformalnega srečanja z voditelji EU, držav Zahodnega Balkana in okoliške regije, ki ga gosti grški premier Kiriakos Micotakis. Z neformalnim srečanjem obeležujejo 20. obletnico vrha v Solunu, na katerem je EU potrdila evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Poleg ukrajinskega predsednika in gostitelja Kiriakosa Micotakisa se bodo neformalne večerje udeležili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsedniki Srbije, Moldavije, Črne gore in Romunije, premierji Kosova, Severne Makedonije, Bolgarije in Hrvaške ter predsednica sveta ministrov Bosne in Hercegovine.

“Na dnevnem redu je vse, kar lahko skupaj storimo za zaščito človeških življenj in svobode v našem skupnem evropskem domu. Vsak dan krepimo moč naše države in vojske ter naše sodelovanje s partnerji,” je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob prihodu v grško prestolnico zapisal v sporočilu na Telegramu.

Naznanil je tudi, da se bo sestal z von der Leyen in več balkanskimi voditelji. Dvostranski pogovor je medtem že opravil z Micotakisem, po njunem srečanju pa je sporočil, da je Grčija ponudila možnost usposabljanja ukrajinskih pilotov za uporabo bojnih letal F-16.

Koalicija enajstih držav bo z usposabljanjem ukrajinskih pilotov pričela še ta mesec. Usposabljanja naj bi trajala do začetka prihodnjega leta. Danska in Nizozemska sta medtem v nedeljo kot prvi potrdili tudi, da bosta Ukrajini dobavili letala F-16.

Vučić v torek z Zelenskim

Von der Leyen pa je pred današnjim srečanjem na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, ponovno poudarila potrebo po hitrejšem približevanju držav Zahodnega Balkana k EU. “Vesela sem, da sem v Atenah, kjer bomo razpravljali o evropski perspektivi naših sosed in partnerjev na vzhodu in na Zahodnem Balkanu. Še naprej bomo odpravljali ovire med našimi regijami,” je zapisala.

Zelenski in von der Leyen
Srečanje voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah. Foto: PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije se je danes že sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razpravljala sta predvsem o infrastrukturnih projektih in strateškem sodelovanju na področju energetike. Vučić ob tem pričakuje, da bo posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak kmalu obiskal Srbijo.

Prav tako je Vučić naznanil, da se bo v torek sestal z Zelenskim, s katerim namerava spregovoriti o “dogajanju na Kosovu, priznavanju in nepriznavanju ozemeljske celovitosti ter drugih vprašanjih”, poročajo srbski mediji.

Von der Leyen se je pred večernim neformalnim srečanjem voditeljev sestala tudi s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem. Pogovarjala sta se “o potrebi po zmanjšanju napetosti na severu Kosova, ponovni vključitvi v dialog, ki ga spodbuja EU, in izvajanju sporazumov o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo,” je predsednica Evropske komisije zapisala na omrežju X.

Srečala se je še z romunskim predsednikom vlade Marcelom Ciolacujem, s katerim sta med drugim razpravljala o podpori Ukrajini in ključni vlogi Romunije pri transportu žita iz Ukrajine na svetovne trge. “Ponovno sem poudarila tudi svojo polno podporo vstopu Romunije v schengensko območje,” je še dodala v zapisu na omrežju X.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje