Von der Leyen: EU sporoča Putinu, da bo moral plačati za vojno v Ukrajini

Svet 07. Okt 202216:09 > 19:16 12 komentarjev
Ursula von der Leyen
Eva Korinkova/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je voditelje EU na neformalnem vrhu v Pragi v video nagovoru znova pozval k povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini. Voditelji so po navedbah virov iz EU danes ponovili, da podpirajo Ukrajino in izrazili voljo za nadaljevanje vojaške in finančne pomoči državi.

Voditelji članic Evropske unije (EU), med njimi slovenski premier Robert Golob, so v Pragi najprej govorili o odzivu na rusko zaostrovanje agresije na Ukrajino ter nadaljnji vojaški, finančni, humanitarni in politični podpori tej državi, nato pa še o nadaljnjih ukrepih za soočanje z energetsko draginjo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v govoru, objavljenem na njegovi spletni strani, izpostavil, da je Rusija Evropo napadla na več ravneh. V Ukrajini je začela vojno, ki je po zaslugi ukrajinskega ljudstva ne more prenesti še na druge dele Evrope, kot so baltske države, Poljska in Moldavija. Evropo je pahnila tudi v draginjo in na rob jedrske katastrofe.

“To so grozne okoliščine. A stojimo skupaj in se z vso silo borimo,” je poudaril Zelenski. Pri tem je evropske voditelje pozval k okrepitvi sodelovanja na področju varnosti in obrambe, povečanju dobav orožja in streliva Ukrajini za obrambo pred pritiskom Rusije ter povečanju proizvodnje orožja in streliva v Evropi. “Vsi bi raje denar porabili za miroljubne cilje in socialne potrebe,” je ob tem priznal Zelenski. “A kdo in kaj bo lahko ščitil takšne cilje in potrebe,” je vprašal.

Evropa mora biti po njegovih besedah še posebej pozorna na zaščito svoje ključne infrastrukture, še posebej po sabotažah na plinovodih v Baltskem morju. Obenem je treba okrepiti sodelovanje med evropskimi državami, da si bodo pomagale med seboj in vsem Evropejcem zagotovile zadostne količine energije. “Rusiji ne sme uspeti, da Evropejce pahne v energetsko revščino ali pomanjkanje energije,” je pozval ukrajinski predsednik.

Ključni izzivi so, kot je dejal, v Ukrajini. Prvi je zaščita energetske infrastrukture pred ruskimi napadi s sistemi zračne obrambe. Poleg tega bi bilo treba Rusijo prisiliti, da privoli v zahteve Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in demilitarizira nuklearko v Zaporožju. To je po besedah Zelenskega ključno za jedrsko varnost ter tudi za izvoz ukrajinske električne energije, ki bo pozimi pomembna tudi za evropske države. Kot tretji izziv pa je ukrajinski predsednik izpostavil hitro obnovo infrastrukture, ki so jo med invazijo uničile ruske sile.

Voditelji EU potrdili podporo Ukrajini

Voditelji EU so znova potrdili polno podporo Ukrajini, je na novinarski konferenci po srečanju dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Gostitelj srečanja, češki premier Petr Fiala je dodal, da so dosegli dogovor o misiji EU za usposabljanje ukrajinskih vojakov. Michel je rusko invazijo v Ukrajini označil za agresijo in nesprejemljivo vojno. Dodal je, da so evropski voditelji v četrtek in danes potrdili veliko odločenost glede strategije dveh stebrov: podpore Ukrajini in odločenosti ustaviti Rusijo, na primer s sankcijami.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da jo opogumlja, da so članice EU v četrtek potrdile osmi sveženj sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi pravno podlago za cenovno kapico za rusko nafto. Po njenih besedah unija tako sporoča ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da bo moral plačati za vojno v Ukrajini.

EU je sicer po besedah predsednice komisije za Ukrajino namenila že 19 milijard evrov brez vojaške pomoči. “V prihodnjih dneh bomo namenili še dve milijardi v okviru makrofinančne pomoči Ukrajini,” je napovedala. Dodala je, da mora unija identificirati nove finančne vire za podporo Ukrajini, ker bo potrebovala veliko denarja. Fiala, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, je poudaril, da cilj EU ni le uspeh Ukrajine na bojiščih. Po njegovih besedah se je treba pripraviti tudi na povojno obnovo Ukrajine. Tako predsednik Evropskega sveta kot predsednica Evropske komisije sta zatrdila, da unija jemlje resno vse grožnje ruskega predsednika Putina, tudi jedrske, da pa se ne bo pustila ustrahovati. “Želimo braniti interese tistih, ki verjamejo v mednarodno pravo,” je dejal Michel.

Zelenski se je tudi zahvalil članicam unije, ker so sprejele osmi sveženj sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, ki med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. “Moramo nadaljevati v tej smeri, smeri pritiska na ruski energetski sektor, glavni vir dohodka agresorske države,” je poudaril ukrajinski predsednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje