Ženski, ki naj bi načrtovala atentat na Zelenskega, grozi do 12 let zapora

Svet 08. Avg 202313:23 7 komentarjev
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. Foto: PROFIMEDIA

V Ukrajini so pridržali žensko, ki naj bi Rusiji pomagala pri načrtovanju napada na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Slednji je sporočil, da ga je vodja ukrajinske varnostne službe SBU obvestil o "boju proti izdajalcem".

Ukrajinske oblasti so pridržale žensko, ki naj bi Rusiji pomagala pri načrtovanju napada na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je v ponedeljek sporočila ukrajinska varnostna služba SBU. Napad naj bi Moskva poskušala izvesti med obiskom Zelenskega na območjih, ki so jih po junijskem uničenju jezu Kahovka na Dnepru prizadele poplave.

Po navedbah SBU naj bi ženska zbirala obveščevalne podatke o načrtovani poti Zelenskega med njegovim obiskom v regiji Nikolajev na jugu Ukrajine. Domnevno je fotografirala lokacije in poskušala pridobiti informacije od osebnih stikov na tem območju. S temi informacijami naj bi Rusiji pomagala pri pripravi “obsežnega zračnega napada” na regijo.

Podatke posredovala ruskim tajnim službam

SBU je sporočila, da so žensko prijeli med posredovanjem obveščevalnih podatkov ruskim tajnim službam. Obtožena bi bila lahko nedovoljenega širjenja informacij o premikih orožja in vojakov, v primeru obsodbe pa ji grozi do 12 let zapora.

Ukrajinski predsednik je regijo Nikolajev obiskal junija, potem ko so jo po uničenju jezu Kahovka na Dnepru prizadele poplave, kot tudi julija po obstreljevanju. Kot je še sporočila SBU, je bila Ukrajina sicer seznanjena z zaroto in je med obiskom Zelenskega na omenjenih območjih uvedla dodatne varnostne ukrepe.

Zelenski je v zvezi s pridržanjem ženske v ponedeljek na Telegramu sporočil le, da ga je vodja SBU obvestil o “boju proti izdajalcem”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje