Zgodba prikupnega spremljevalca na Vuelti ima žalostno ozadje

Svet 08. Sep 202422:05 0 komentarjev
Foto: Posnetek zaslona/Eurosport Cycling/Instagram

Zaključila se je še zadnja etapa letošnje Vuelte, na kateri je zanesljivo še četrtič slavil slovenski kolesarski as Primož Roglič. Po spletu pa je zakrožil posnetek z ene od prejšnjih etap, kjer je švicarskima kolesarjema družbo delal nevsakdanji spremljevalec. Čeprav se nekaterim zdi njegovih pet minut slave prikupnih, je ozadje zgodbe veliko bolj žalostno.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je še četrtič v svoji karieri osvojil rdečo majico na dirki po Španiji.

Splet so preplavili posnetki slavja, zakrožil pa je tudi posnetek, ki prikazuje neobičajen prizor z 18. etape.

Na posnetku je moč videti, kako Švicar Mauro Schmid med vožnjo sledi kolesarju Stefanu Küngu, oba pa je prehitel nenavadni spremljevalec – španski hrt oziroma galgo.

Čeprav so se na Instagram profilu Eurosport Cycling, kjer so posnetek poobjavili, želeli pošaliti ter so ob objavi zapisali, da je pes izvedel nepričakovan napad, so se pod objavo zvrstili številni negativni komentarji. Tovrstni prizori, kjer hrti brezglavo tekajo po španskih mestih, so pravzaprav pogosti. Španske hrte oziroma galge na španskem podeželju namreč še danes uporabljajo za lov, čeprav je tovrstna praksa drugod po Evropi prepovedana.

Po končani lovski sezoni je večina psov zelo iztrošena in lovcem oziroma galguerosom takšni psi predstavljajo le nepotreben strošek, zato se jih v veliki večini primerov enostavno znebijo. Španska tradicija lova namreč galge dojema kot drugorazredne pse, ki jih lovci brez pomisleka ubijejo. Ob koncu vsake lovske sezone je posledično na tisoče hrtov v Španiji obsojenih na smrt.

V tem obdobju je mučenih, zapuščenih in ubitih več deset tisoč galgov in podencev, tj. ibiških psov. Kot pišejo v slovenskem društvu za pomoč hrtom v stiski Hrtji svet, je namreč v Španiji še vedno registriranih okoli 15.000 galguerosov, večina izmed njih pa ima več galgov in podencev. Nekateri tudi po deset in več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!