Zgodovinski podvig za SpaceX: raketo s kovinskimi rokami varno ujeli pri tleh

Svet 13. Okt 202416:01 0 komentarjev

Družba SpaceX je izvedla peti testni polet rakete Starship. Prvič pa ji je uspelo nosilno raketo vrniti nazaj na Zemljo, kjer so jo ujeli z novo metodo velikih kovinskih rok. Gre za velik mejnik v zgodovini raziskovanja vesolja.

SpaceX je izstrelila najmočnejšo raketo, ki je bila kadarkoli izdelana, poroča CNN.

Nosilno raketo Super Heavy, ki je imela na vrhu vesoljsko plovilo Starship brez posadke, so izstrelili 8.25 po srednjeevropskem času iz baze Starbase v Boca Chica v Teksasu.

Raketa v višino meri več kot 20-nadstropna stavba, na višini 74 kilometrov od Zemlje pa se je ločila od dela s plovilom in se vrnila proti tlom, kjer jim jo je uspelo varno vrniti na ploščad.

Na ploščadi so jo ujele masivne kovinske roke, imenovane “palčke”, in preprečile trd pristanek.

SpaceX SpaceX
Foto: PROFIMEDIA
SpaceX SpaceX
Foto: PROFIMEDIA
SpaceX SpaceX
Foto: PROFIMEDIA
SpaceX SpaceX
Foto: PROFIMEDIA
SpaceX SpaceX
Foto: PROFIMEDIA
SpaceX SpaceX
Foto: Kaylee Greenlee Beal/REUTERS
SpaceX SpaceX
Foto: Kaylee Greenlee Beal/REUTERS

V nadzorni sobi SpaceX so se razlegli kriki in vzkliki, ko so se roke zaprle okoli nosilca, kar je pomenilo varno vrnitev na Zemljo. “Dan za zgodovino,” so po pristanku sporočili inženirji SpaceX.

Gre za velik mejnik v zgodovini raziskovanja vesolja, saj je SpaceX bližje svojemu cilju, da bi lahko rakete hitreje pripravil za ponovno uporabo, dodajajo pri CNN.

Zmožnost varnega pristanka pospeševalnika povečuje možnosti, da ga bo mogoče hitro znova uporabiti, kar bi zmanjšalo stroške vesoljske plovbe, piše BBC.

Prvi mož SpaceX Elon Musk je uspešen poskus na družbenem omrežju komentiral s kratkim zapisom: “Dobro jutro” in dodal fotografijo sonca, ki vzhaja za raketo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!