Zimski kaos: München odrezan od sveta, letala obstala pod snegom (FOTO&VIDEO)

Svet 02. Dec 202310:24 > 16:26 3 komentarji
letala, muchen, sneg
Profimedia

Obilen snežni metež je v petek zvečer zajel dele Nemčije in popolnoma ohromil promet. Čez noč se je snežna odeja na jugu države odebelila tudi za pol metra. Na münchenskem letališču so odpovedali vse današnje lete, več kot 700. Obilne snežne padavine so povzročile težave tudi na Češkem, v Avstriji in Švici.

December se v južnem delu Nemčije začel v povsem zimskem duhu, saj ga je čez noč obilno zasnežilo.

Na Bavarskem je zapadlo od 30 do 50 centimetrov snega, največ ob Stuttgartu in Münchnu. Pri Bodenskem jezeru so namerili 30 centimetrov, na Saškem pa nekje do 10 centimetrov. Čez dan naj bi se snežne padavine razširile tudi na sever države, piše Deutsche Welle (DW).

Čeprav so prizori z juga in jugovzhoda Nemčije pravljični, pa je snežna odeja marsikomu prekrižala načrte, saj je povsem ohromila kopenski in zračni promet. Zaradi močnega sneženja so že v petek odpovedali okoli 160 letov na münchenskem letališču, danes pa prav vse.

sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA

Najprej so ocenili, da bo letališče treba zapreti le do poldneva, nato se je zapora raztegnila čez cel dan. Odpovedanih je bilo vseh 760 letov, poroča DW. Potnike ob tem pozivajo, naj sploh ne potujejo, pred nedeljskim odhodom pa naj pri svoji letalski družbi preverijo status svojega leta.

Tiskovni predstavnik nemške letalske družbe Lufthansa je po poročanju dpa poudaril, da bo prekinitev letalskega prometa v Münchnu vplivala tudi na druga letališča. Precejšnje omejitve na primer veljajo tudi na najprometnejšem nemškem letališču v Frankfurtu.

Državna vremenska služba (DWD) napoveduje, da bo na Bavarskem snežilo vse do večera, debela snežna odeja pa se bo tako še okrepila, nemški vremenoslovci napovedujejo še 40 centimetrov novega snega. Ker bo večina padla v naslednjih 12 urah, je DWD izdala opozorilo za hude vremenske razmere.

“V nekaterih regijah lahko zapade več snega kot v preteklih letih. Težko bo, ker nismo več navajeni tako debele snežne odeje,” je dejal vremenoslovec Alban Burster. 

Ohromljene tudi ceste in železnice

Sneg je popolnoma ustavil tudi cestni promet v okolici Münchna. Večina avtobusov in tramvajev je z vožnjami prenehala že v petek proti večeru, saj pluženje obilnemu sneženju ni bilo kos. Ceste ostajajo prazne tudi danes, javni promet v mestu in njegovi okolici je popolnoma ustavljen, poroča nemški Bild. Nemška vremenska služba opozarja, da so mnoge ceste spolzke, razmere pa zaostruje tudi mraz. Ker se temperature v okolici Alp in na Bavarskem danes ne bodo dvignile nad ledišče, obstaja nevarnost poledice.

Slabo vreme na Bavarskem ovira tudi železniški promet. Glavna železniška postaja v Münchnu je praktično obstala, v prometu pa je obtičalo na tisoče potnikov, poroča dpa. Začasno so bile prekinjene regionalne in medkrajevne povezave, potniki nekaterih vlakov v Münchnu in Ulmu pa so morali noč preživeti na vlakih.

Zaradi težkega snega so najprej že včeraj na Bavarskem prekinili povezave, ki vodijo skozi gozdove, nato so sledile še ostale proge. “Nadomestnih avtobusnih povezav ni mogoče zagotoviti, saj močno sneženje omejuje tudi promet na cestah,” so ob tem sporočili z nemških železnic.

V Avstriji zaradi snežnega meteža prav tako zamujajo vlaki, so sporočili s Slovenskih železnic.

nemške železnice, sneg
Profimedia

Oblasti so v petek poročale o več deset nočnih prometnih nesrečah na spolzkih cestah na jugu Nemčije. Med njimi je bilo tudi množično trčenje na avtocesti, v katerem je bilo poškodovanih oseb ljudi, od tega štirje huje. V okrožju Esslingen je v noči na soboto zaradi zdrsa avtobus zapeljal čez pločnik in trčil v bližnjo hišo, nastala je materialna škoda. Blizu Mindelheima  na Bavarskem je s ceste zapeljal delovni stroj in se prevrnil. Poškodovana je bila ena oseba, soudeleženi sta bili še dve osebni vozili.

V noči na soboto sta pred Röttingenom čelno trčila dva avtomobila. Ena oseba je umrla, druga se bori za življenje. Münchenska policija občanom odsvetuje vožnjo.

Močno sneži tudi na Češkem, v Avstriji in Švici

Zaradi močnega sneženja so po poročanju dpa nastale težave tudi v cestnem in železniškem prometu ter oskrbi z električno energijo na jugu Češke. Podobne razmere so v Avstriji.

Na območju Češke, ki meji na Bavarsko, so razglasili izredne razmere, potem ko je čez noč zapadlo 75 centimetrov svežega snega. Brez elektrike je na Češkem ostalo več kot 15.000 gospodinjstev, saj je zapadli sneg poškodoval električne vode. Elektrike je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zmanjkalo tudi ponekod v Avstriji.

Velika količina snega je zapadla tudi Švici, kjer za gorate predele opozarjajo pred snežnimi plazovi.

sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA
sneg, nemčija sneg, nemčija
Foto: PROFIMEDIA

Hude snežne razmere pa so danes napovedane tudi na Hrvaškem, kjer bi lahko zapadlo do 30 centimetrov snega, ter v Veliki Britaniji. Po napovedih britanske meteorološke službe bo najhuje na severu in jugu Otoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje