V New Yorku kot na vojnem območju, hiše zaledenele

Svet 30. Dec 202210:56 0 komentarjev
Fort Erie snežna nevihta led
PROFIMEDIA

Zimsko neurje, ki je minuli konec tedna zajelo večji del Združenih držav Amerike in del Kanade, je v ZDA zahtevalo že 61 smrtnih žrtev. O največ smrtnih žrtvah poročajo iz zvezne države New York: v mestu Buffalo je umrlo najmanj 39 ljudi, tamkajšnje oblasti pa se bojijo, da bi lahko število smrtnih žrtev še naraslo. Številne hiše, ki so tik ob Eriejskem jezeru, so še vedno obdane z debelim plaščem ledu, saj je neurje povzročilo visoke valove, voda pa je ob stiku s hišami zmrznila.

Na kanadski strani Eriejskega jezera v provinci Ontario so številne hiše, ki ležijo tik ob jezeru, še vedno obdane z debelim plaščem ledu. Zaradi rekordno nizkih temperatur in močnega vetra, ki je pihal s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, kar je povzročilo visoke valove na jezeru, je hladna jezerska voda ob stiku s hišami hitro zmrznila. Mnogi tamkajšnji prebivalci so zato ostali ujeti v notranjosti hiš, nekateri pa v hiše več dni niso mogli vstopiti.

Kot poroča CNN, so prebivalci mesta Fort Erie, kjer se ena od skupnosti po naključju imenuje celo Crystal Beach (kristalna plaža op. a.) povedali, da so valovi med neurjem prestopili bregove Eriejskega jezera. “Voda je nato zmrznila zadnje strani hiš, od vrha navzdol,” je dejal eden od tamkajšnjih prebivalcev in dodal: “Lahko si samo predstavljate, kako velika količina vode je prihrumela preko zidu. Ko je udarila z vso močjo ob hiše, pa je bliskovito zmrznila. To je popolnoma neverjetno.”

Tamkajšnje oblasti poročajo, da je ledena odeja na nekaterih hišah debela več kot en meter, prebivalci pa so močno zaskrbljeni zaradi škode, ki bo nastala zaradi teže ledu. “Tukaj živim že res dolgo in česa takšnega še nikoli nisem videl. Ne pomnim tako slabega vremena v tem obdobju leta. Škoda, ki je nastala, bo velika, sploh na zadnjih straneh hiš, ki so pod plaščem ledu,” je za CTV, partnerski medij CNN, dejal Derek Tupling.

Temperatura zraka se sicer tam počasi dviguje, s taljenjem leda pa se bo povečala nevarnost poplav.

Število smrtnih žrtev zimskega neurja je naraslo na 61

Ameriške oblasti poročajo, da so v mestu Buffalo odkrili še dve novi smrtni žrtvi zimskega neurja, kar pomeni, da je število smrtnih žrtev naraslo na najmanj 61. V Buffalu je umrlo najmanj 39 ljudi, štirje so bili doslej najdeni v avtomobilih, 11 so jih našli v hišah, 17 pa na prostem

V ameriškem mestu Erie v zvezni državi Pensilvanija je brez elektrike ostalo več tisoč gospodinjstev, a po poročanju ameriških medijev naj bi do konca tedna skoraj 95 odstotkov prebivalcev že imelo normalno oskrbo z električno energijo. V Buffalu, kjer je zapadlo več kot 120 centimetrov snega, nadaljujejo čiščenje in pluženje snega, vsaj en vozni pas ima urejenih okoli 65 odstotkov mestnih ulic, čeprav zaradi nevarnih razmer ponekod še vedno velja prepoved vožnje.

Po več dneh zaprtja je mednarodno letališče Buffalo Niagara ponovno začelo obratovati, tamkajšnji železniški promet pa deluje z omejenim urnikom voženj.

Ljudje so umirali ujeti v avtomobilih med čakanjem na pomoč

Portal Nova.rs je objavil zgodbe nekaterih Američanov, ki so v zimskem neurju na božični večer izgubili svoje najdražje. Med njimi je tudi Casey McCarron, ki je izgubila 52-letno mamo Monique Alexander. Umrla je zaradi podhladitve. “Vedno si se lahko zanesel nanjo, bila je varuhinja naše družine. Med počitnicami je vedno kuhala za sosede in tiste, ki so potrebovali pomoč. Zelo mi je žal, da se nisem mogla posloviti od nje. Rekla mi je le, da se bo hitro vrnila, ne da bi mi povedala, kam sploh gre,” je dejala McCarron.

Med žrtvami neurja je tudi Abdul Sharif, ki bi 1. januarja dopolnil 27 let, naslednji teden pa bi prvič postal tudi oče. 22-letna Andel Taylor je umrla za tem, ko je bila več kot 18 ur ujeta v svojem avtomobilu, saj je nanj zapadlo več kot meter snega. Nekaj ur, preden so izgubili stik z njo, je svojcem iz avtomobila poslala tudi videoposnetek, na katerem je domačim pokazala, kako je njen avto zametel sneg.

“Nisem prepričan, da je kdorkoli od nas vedel, kako resna je situacija. Nismo spremljali novic, kaj se dogaja v Buffalu. Tistim, ki so ji šli pomagat, ni uspelo. Gasilcem, policiji, reševalcem … vsem je spodletelo. Sestra nam je iz avta sporočila, kako zelo jo je strah,” je povedala sestra pokojne Andel Taylor.

Sneg ZDA Sneg ZDA
PROFIMEDIA
Sneg ZDA Sneg ZDA
PROFIMEDIA
Sneg ZDA Sneg ZDA
PROFIMEDIA
Sneg ZDA Sneg ZDA
PROFIMEDIA
LED KANADA LED KANADA
PROFIMEDIA
ZDA mraz ZDA mraz
PROFIMEDIA
ZDA mraz ZDA mraz
PROFIMEDIA
ZDA mraz ZDA mraz
PROFIMEDIA
ZDA mraz ZDA mraz
PROFIMEDIA

Kot še poroča portal Nova.rs, so nekateri prebivalci New Yorka razmere po zimskem neurju primerjali z “vojnim območjem”. Čeprav so lokalne oblasti že prejšnji konec tedna uvedle prepoved vožnje, je na stotine voznikov ostalo ujetih v svojih avtomobilih. Na pomoč pri njihovem reševanju so bili vpoklicani tudi člani nacionalne garde, vendar je bilo reševanje zaradi nizkih temperatur in močnega sneženja zelo oteženo. Po mestu so več dni odmevale sirene reševalnih vozil, reševalci pa se še vedno trudijo, da bi našli vse pogrešane ljudi.

Po nekaterih podatkih je zimsko neurje prizadelo več kot 60 odstotkov Američanov oziroma okoli 200 milijonov ljudi, saj se je snežno neurje oziroma “ciklonska bomba”, kot so neurje poimenovali vremenoslovci, raztezala na območju vse do reke Rio Grande, ki teče ob ameriški meji z Mehiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!