Znano iz česa so nenavadne črne krogle, ki jih je naplavilo na avstralske plaže

Svet 19. Okt 202415:24 0 komentarjev
Delavci na sydnejski plaži pobirajo črne krogle
Foto: PROFIMEDIA

Sydneyjske plaže, ki so jih pred dnevi zaprli zaradi najdb nenavadnih črnih krogel, so znova odprte. Krogle namreč niso nevarne zdravju, je pokazala analiza, ki pa ni razkrila izvora nenavadnih naplavin.

V avstralskem Sydneyju so danes znova odprli plaže, ki so jih v zadnjih dneh zaprli zaradi najdbe skrivnostnih črnih krogel. Analiza je namreč pokazala, da krogle niso nevarne zdravju.

“Zdaj lahko potrdimo, da so krogle sestavljene iz maščobnih kislin, kemikalij, kakršne najdemo v čistilnih in kozmetičnih izdelkih, ter nekaj goriva,” je medijem po poročanju španske tiskovne agencije EFE povedal izvršni direktor pomorske uprave Novega Južnega Walesa Mark Hutchings.

Črne krogle v velikosti od frnikole do teniške žogice so prvič našli v torek na plaži Coogee, pozneje pa še na sedmih v mestu, vključno z znamenito plažo Bondi. Oblasti so plaže zaprle iz previdnostnih razlogov, saj niso vedele, iz česa so skrivnostne krogle.

Po podatkih lokalnih oblasti v sydneyjskem predmestju Randwick, kjer so krogle našli na štirih plažah, na obalo še vedno naplavlja skrivnostno snov, a v manjši količini kot doslej. Ljudem svetujejo, naj se krogel ne dotikajo, temveč naj o njihovi najdbi obvestijo pristojne.

Oblasti sicer še vedno preiskujejo, od kod izvirajo skrivnostne krogle črne snovi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!