Znano je, katera so najmočnejša svetovna turistična mesta

Magazin 19. Jan 202322:18 0 komentarjev
Pariz
PROFIMEDIA

Svetovni svet za potovanja in turizem (WTTC) je objavil najnovejšo lestvico mest, ki so bila v letu 2022 najmočnejša v turizmu. Na lestvici sta najštevilčnejše zastopani ZDA in Kitajska, prvo mesto pa je pripadlo priljubljeni evropski prestolnici.

Svetovni svet za potovanja in turizem (WTTC) je na podlagi analize turističnih kazalnikov sestavil lestvico desetih najmočnejših turističnih mest na svetu v letu 2022.

Lestvica upošteva več kazalnikov, kot so turistična ponudba in cene, zaposlovanje v turizmu in prihodki z naslova turizma, pa tudi velikost investicij, ki so jih lokalne vlade in podjetja usmerili v turizem določenega mesta.

Na lestvici so s tremi mesti najštevilčnejše zastopane Združene države Amerike (ZDA) in Kitajska, prvo mesto pa je kljub temu pripadlo evropski prestolnici.

Zmagovalka leta 2022 je tako postala francoska prestolnica Pariz, ki je znana po vrhunskih kulinariki, umetnosti in modi. Pariz, ki bo leta 2024 gostil poletne olimpijske igre, bo za namene igre zgradil manj kot 5 odstotkov novih nastanitvenih kapacitet. Mesto namreč že sedaj na veliko vlaga v infrastrukturo, varnost in druge ukrepe, ki bodo pristojnim pomagali, da bodo največji športni dogodek počakali odlično pripravljeni, pišejo na CNN Travel.

Napori, ki jih Francija v ta dogodek vlaga že sedaj, se odražajo tudi v turizmu. Lani se je tako v turistični proračun francoske prestolnice steklo okoli 33 milijard evrov.

Na lestvici tri ameriška mesta

ZDA in Kitajska sta edini državi, ki imata na lestvici najmočnejših turističnih mest po tri mesta. Med ameriškimi mesti so to Orlando (na tretjem mestu), Las Vegas (na petem mestu) in New York (na šestem mestu). Vsako od teh v svojo blagajno privabi zajeten delež turističnih dolarjev, se pa med seboj turistično kljub temu zelo razlikujejo. Mesta namreč privabljajo različne profile turistov.

Medtem ko je Orlando s svojimi tematskimi parki bolj privlačen za družine, Las Vegas privablja predvsem igralništva in pestrega nočnega življenja željne turiste, New York pa je destinacija gurmanov in ljubiteljev umetnosti. Zmagovalec po zaslužku med omenjeno trojico je bil lani Orlando, ki mu je turizem prinesel slabih 29 milijard evrov.

Peking
PROFIMEDIA

Turistični vzpon kitajskih mest

V turističnem vzponu so zadnja leta tudi kitajska mesta. Na omenjeni lestvici so se tako letos znašli Peking (na drugem mestu), Šanghaj (na četrtem) in Guangdžu (na desetem mestu). Poleg teh se na lestvici povzpenjata še dve kitajski mesti. To sta Sanja na otoku Hainan, ki slovi po lepih plažah, ter Makao, ki je edino mesto na Kitajskem z legaliziranim igralništvom, prav tako pa turisti za vstop vanj ne potrebujejo vizuma.

Kitajski uspeh gre predvsem na račun ogromnih investicij v turizem ter vlaganja sredstev v oglaševanje za privabljanje tujih turistov.

Snovalci lestvice zato tudi pričakujejo, da bodo na lestvici za leto 2023 prevladovala kitajska mesta.

“Mesta, kot so London, Pariz in New York bodo sicer še vedno ostala na vrhu lestvic, bodo pa kitajska mesta v naslednjih letih turistično nedvomno napredovala,” je turistični razvoj kitajskih mest pokomentirala predsednica in izvršna direktorica WTTC Julia Simpson.

Na lestvici še evropsko, severnoameriško in azijsko mesto

Lestvico desetih najmočnejših turističnih mest dopolnjujejo še Tokio (na sedmem mestu), Mexico City (na osmem) in London (na devetem mestu).

Za marsikoga pa je presenečenje tudi, da na lestvici ni destinacije za petičneže Dubaja ter gostiteljice nogometnega svetovnega prvenstva Dohe. Kot so pojasnili snovalci lestvice, sta ti dve mesti sicer izmed vseh ustvarili največ prihodkov z naslova prihodkov od tujih turistov, ker pa se lestvica oblikuje na podlagi številnih kriterijev, ne samo prihodkov, ju letos na njej ni.

Podobna usoda je doletela tudi Amsterdam, Barcelono in Singapur. Kot zanimivost so dodali, da zadnja leta na popularnosti čedalje bolj pridobivajo tudi mesta Bližnjega vzhoda.

Lestvica najmočnejših turističnih mest:

1. Pariz, Francija

2. Peking, Kitajska

3. Orlando, Florida (ZDA)

4. Šanghaj, Kitajska

5. Las Vegas, Nevada (ZDA)

6. New York, New York (ZDA)

7. Tokio, Japonska

8. Mexico City, Mehika

9. London, Združeno Kraljestvo

10. Guangdžu, Kitajska

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!