Žrtev posilstva iz Hersona: Rekli so, da je hodil po vasi in iskal žrtev

Svet 30. Apr 202210:23 > 15:11
Nasilje nad ženskami
Denis Sadiković/N1

Daša, 16-letna Ukrajinka, se je pred rusko agresijo skrila v klet hiše v okupirani vasi. Ko je z otroki v kuhinjo prišla po hrano, sta jih tam pričakala dva ruska vojaka. Eden izmed njiju je najprej v drugo sobo poklical njeno mamo, nato pa še njo, pripoveduje Daša. Sledilo je tisto, čemur ukrajinski tožilci pravijo vojni zločin.

Ko so Daša in drugi otroci prvič zapustili klet v okupirani vasi, so to storili zaradi hrane. V kleti so se skrivali pred Rusi, ki so streljali v zrak, avtomobile in ljudi. A sta otroke v hiši pozdravila nezaželena gosta – ruska vojaka. Moška sta otroke spustila v kuhinjo, da bi jedli, je povedala Daša. Bilo je sredi marca in 16-letna Daša je bila v šestem mesecu nosečnosti.

Eden izmed vojakov, za katerega je Daša rekla, da je pijan, je začel spraševati o starosti otrok in številu sob je v hiši. Sledilo je tisto, čemur ukrajinski tožilci pravijo vojni zločin.

Po tem ko so divjaštvo ruskega napada na civiliste utelešale predvsem podobe nasilja okoli Kijeva, zdaj v ospredje prihajajo temne, še ne povedane zgodbe o njihovi brutalnosti v majhnih, oddaljenih vaseh. Takšna je tudi Dašina, v Hersonu, regiji na jugu Ukrajine.

Te pripovedi pomagajo osvetliti ravnanje ruske vojske, zaznamovano s kriminalom. V tem primeru gre za domnevni napad na mladoletnico.

“Spi z mano zdaj ali pa bom pripeljal še 20 ljudi.”

Ko sta 12- in 14-letni deklici, videli vojaka v kuhinji, sta se prestrašili, pripoveduje Daša. “Najprej je pijani vojak v drugo sobo poklical mojo mamo. Hitro jo je izpustil. Nato je poklical mene,” pripoveduje. “Ko sem vstopila, mi je najprej povedal, kako so v naši vasi rešili mamo z dvema otrokoma.” Nato je vojak, za katerega je Daša kasneje izvedela, da prihaja iz Donecka, in so ga drugi klicali “Modri”, postal nasilen.

“Začel je kričati. Najprej je rekel, naj se slečem. Rekla sem mu, da se ne bom. Začel je vpiti name. Rekel je, da me bo ubil, če se ne slečem,” je Daša povedala za CNN. Takrat je v sobo vstopil drug vojak in Modrega opozoril, da bo imel težave s preostankom enote, če bo izvedel svoj načrt. Zdelo se je, da se Modri za opozorilo ni zmenil. Njegov kolega je odšel in mu rekel, naj se k enoti vrne čez pol ure.

“Ko sem se upirala, me je davil. Rekel je, da me bo ubil. Nato je izrekel ultimativno grožnjo: Spi z mano zdaj ali pa bom pripeljal še 20 ljudi.” Dašino zgodbo je prekinilo jokanje. Med pogovorom je v bližini sedela tudi njena mama, ob pripovedi ji je bilo težko. “Spomnim se samo, da je imel modre oči in da je bilo tako temno,” je povedala 16-letnica.

Po posilstvu je storilec Dašo ponovno poskušal napasti. Posredovala sta dva ruska ostrostrelca, ki sta njo in njeno družino odpeljala v drugo hišo. Tam so ji povedali, da so Modrega ubili. A je Daša kasneje izvedela, da je to laž.

Ruska vojska
PROFIMEDIA

“Rekli so, da je hodil po vasi in iskal žrtev.”

V sosednjo vas jo je namreč poklical ruski poveljnik, da bi razpravljal o napadu nanjo. Ampak to ni bil pogovor, temveč zasliševanje. “Poveljnik je uporabil nekakšno psihološko taktiko,” je povedala Daša. “Govoril je iste stvari, kot mi jih je povedal posiljevalec. Kričal je name in mi rekel, da bo storil isto kot posiljevalec. Bila sem prestrašena in sem začela jokati,” je dejala. Na koncu je poveljnik odločil, da govori resnico.

Kaj se je zgodilo z Modrim, ni jasno. Daša je druge ruske vojake slišala govoriti, da ima posiljevalec “zločinsko preteklost”. Daša lahko verjame, da je žrtev iskal. “Rekli so nam, da je hodil po vasi in iskal nekoga, ki bi ga lahko … ‘lahko dekle’, kot so rekli.”

CNN je za komentar prosil tudi rusko ministrstvo za obrambo.

Približno teden dni po domnevnem napadu so Rusi zapustili Dašino vas.

Zgradbe je mogoče obnoviti, travma za preživele ostaja

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v poročilu, objavljenem 13. aprila, ugotavlja, da so ruske sile v Ukrajini kršile mednarodno humanitarno pravo. “Poročila kažejo na primere nasilja na podlagi spola, kot so posilstvo, spolno nasilje in spolno nadlegovanje,” izhaja iz poročila.

CNN Dašine zgodbe ni mogel neodvisno preveriti, a so ukrajinski tožilci potrdili, da so njen primer preiskali. “Zahvaljujoč pričanju žrtve in preiskavi je bilo ugotovljeno, da so se v začetku marca 2022 med okupacijo vasi, kjer ni bilo nobenega objekta ukrajinske vojske, zgodili vojni zločini proti civilistom, vključno s posilstvom mladoletnice,” so zapisali tožilci. Podrobnosti niso razkrili, pri tem so se sklicevali na zasebnost žrtve.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Med tem, ko si nekateri deli Ukrajine prizadevajo za obnovo, je na jugu države travma ruske okupacije še opazna. Brutalnost ruske vojske se vidi na cestah, zgradbah in domovih. Toda za preživele, kot je Daša, bo travma še dolgo živela pod površjem.

Za Dašo so novinarji uporabili psevdonim.

Avtorji: Nick Paton Walsh, Natalie Gallón, Maryna Marukhnych in Brice Laine

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.