Žrtve zlorab Larryja Nassarja dosegle poravnavo v višini 336 milijonov evrov

Svet 14. Dec 202118:24 0 komentarjev
Larry Nassar: žrtve zlorab
Profimedia

Stotine žensk, ki jih je zlorabil nekdanji zdravnik ameriške gimnastične reprezentance Larry Nassar, bo prejelo 380 milijonov dolarjev (okoli 336 milijonov evrov) po doseženi poravnavi z gimnastično zvezo ZDA.

Z odškodnino v vrednosti 380 milijonov dolarjev oziroma 336 milijonov evrov se končuje petletna pravna bitka, ki se je začela po tem, ko je izbruhnila afera o hudih zlorabah v ameriški gimnastični reprezentanci, poroča BBC.

Nekdanji zdravnik reprezentance Larry Nassar je bil zaradi zlorab leta 2018 obsojen na več kot 300 let zaporne kazni. O zlorabah je pričalo tudi več prejemnic olimpijskih medalj.

Del dogovora je tudi, da bodo žrtve napadov dobile sedeže na upravnem odboru gimnastične zveze ZDA in olimpijskega komiteja.

Prva, ki je že leta 2016 spregovorila o zlorabah, Rachael Denhollander, je na Twitterju pozdravila novico o poravnavi z besedami: “To poglavje je končno zaprto. Zdaj se lahko začne trdo delo z reformami. Ali bo dosežena pravica in ali se bodo zgodile spremembe, je odvisno od tega, kaj se bo zgodilo v prihodnje.”

Skupno je bil Nassar obtožen zlorab več kot 330 žensk in deklet, ki so bile del reprezentance oziroma so se šolale na univerzi Michigan State. Poravnava z univerzo je bila dosežena leta 2018, ko so žrtvam izplačali 500 milijonov dolarjev oziroma okoli 442 milijonov evrov.

Odvetnik, ki je zastopal žrtve, je poravnavo označil za “zgodovinsko”, a napovedal, da bodo nadaljevali boj za pravico, tudi z ovadbami zoper tiste, ki so odprli primer proti Nassarju, a mu hkrati omogočili, da nadaljuje delo in s tem zlorabe.

Ameriška gimnastična zveza se je po poravnavi še enkrat opravičila vsem žrtvam za “travme in bolečino, ki so jo utrpele zaradi dejanj organizacije”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!