Zunanja ministrica na sedežu ZN o slovenski kandidaturi za Varnostni svet

Svet 08. Maj 202307:05 1 komentar
Tanja Fajon
Žiga Živulović jr. /BOBO

Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je danes zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo z različnimi predstavniki govorila o slovenski kandidaturi za Varnostni svet. Ministrica se bo nato odpravila v Gvatemalo, kjer se bo sestala s predstavniki drugih karibskih držav.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v New Yorku, kjer se bo danes na sedežu Združenih narodov s stalnimi predstavniki različnih regionalnih skupin v ZN ter predstavniki sekretariata ZN pogovarjala o slovenski kandidaturi za Varnostni svet v obdobju 2024-2025.

Ministrica je sedež ZN letos obiskala že dvakrat. Februarja se je udeležila zasedanja Generalne skupščine ZN o Ukrajini, marca pa Konference ZN o vodi. Oba obiska je izkoristila za predstavljanje slovenske kandidature.

Iz New Yorka bo odpotovala v Gvatemalo, kjer se bo v četrtek in petek na povabilo zunanjega ministra te države udeležila zasedanja Združenja karibskih držav (ACS) ter jim prav tako predstavila slovensko kandidaturo.

Slovenija za nestalni sedež v Varnostnem svetu tekmuje z Belorusijo, ki je svojo kandidaturo naznanila že leta 2007 in do najave slovenske kandidature decembra 2021 ni imela protikandidata v vzhodnoevropski skupini ZN.

Glasovanje bo 6. junija, država pa za izvolitev potrebuje 129 glasov v Generalni skupščini, ki šteje 193 članic.

Slovenija, ki ima glasove zahodnih držav praktično že zagotovljene, vodi intenzivno kampanjo pri državah iz drugih delov sveta, kot so Afrika, Latinska Amerika in Azija.

Medtem slovenska misija pri ZN pod vodstvom veleposlanika Boštjana Malovrha že od lani vodi intenzivno kampanjo pri veleposlanikih držav članic ZN, ki bodo čez slab mesec glasovali o novih članicah Varnostnega sveta ZN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje