Zunanji minister BiH: Podpisali bomo dogovor z agencijo EU za nadzor meje

Svet 25. Okt 202314:46 0 komentarjev
Hrvaška meja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je Slovenija v soboto ponovno uvedla nadzor na meji s Hrvaško, je ta povečala pritisk na Bosno in Hercegovino, naj s pomočjo Frontexa okrepi nadzor na svojih mejah. Da bo Sarajevo predvidoma do konca leta podpisalo dogovor z agencijo EU za nadzor meje, je v torek na Brdu pri Kranju napovedal zunanji minister BiH Elmedin Konaković.

Hrvaška, ki si z Bosno in Hercegovino (BiH) deli 1.000 kilometrov dolgo kopensko mejo, rešitev v zmanjšanju števila nezakonitih prehodov meje vidi v tem, da BiH okrepi nadzor na meji in uskladi svojo vizumsko politiko z Evropsko unijo.

H krepitvi mejnega nadzora je BiH med svojim obiskom v Sarajevu minuli teden znova pozval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki pri tem kot ključno ocenjuje sklenitev sporazuma o sodelovanju z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex.

Zunanji minister BiH Elmedin Konaković je v torek pred forumom Podonavske regije na Gorenjskem napovedal, da bo BiH dogovor s Frontexom predvidoma sklenila do konca leta. Poudaril je še, da je BiH letos sprejela rekorden proračun, ki je omogočil dodatno zaposlitev “nekaj sto mejnih policistov”, a da bodo samo skupaj z EU lahko učinkovito nadzorovali mejo. Ponovil je, da je BiH za migrante le tranzitna država, češ da tudi pred prihodom v njihovo državo ti ljudje prečkajo ozemlja članic EU.

Pristojni organi so letos v BiH registrirali okoli 27.000 migrantov, njihovo število pa se je povečalo po vstopu Hrvaške v schengensko območje 1. januarja letos. V Hrvaško pa je letos po zadnjih podatkih hrvaškega notranjega ministrstva vstopilo 61.000 nezakonitih migrantov, največ ravno z ozemlja BiH.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je minuli mesec izpostavil, da od začetka leta beležijo okoli 170 odstotkov več nezakonitih migrantov, medtem ko se je število prosilcev za azil letos povečalo za okoli 700 odstotkov. Plenković je doslej kljub vse večjemu prilivu migrantov že večkrat poudaril, da Hrvaška s svojimi 6.700 mejnimi policisti lahko sama varuje svoje meje, a se nekateri s tem ne strinjajo.

Župan Sinja Miro Bulj je v torek denimo ocenil, da osrednji Dalmaciji grozi val nezakonitih migracij, zato je napovedal civilne straže na območju Sinja vzdolž meje z BiH. Bulj se je ob tem pridružil pozivom, naj se policiji na meji pridruži tudi vojska. Za to po ocenah hrvaškega notranjega ministrstva ni potrebe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!