Zunanji ministri EU: pridružitev novih članic je vlaganje v mir in stabilnost

Svet 23. Jun 202114:21 0 komentarjev
Ana Paula Zacarias
John Thys/REUTERS

Zunanji ministri EU so v Luksemburgu poudarili strateški pomen in geopolitično realnost vstopa novih članic v EU kot naložbo v mir, demokracijo, stabilnost, vendar se jim ni uspelo dogovoriti o začetku pogajanj o članstvu s Skopjem in Tirano.

Državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias je ocenila, da medvladne konference EU s Srbijo in Črno goro, čeprav v pogajanjih o članstvu v Beogradu in Podgorici ni bilo odprtih novih poglavij, “pošiljajo pozitiven signal o povezavi Evropske unije z Zahodnim Balkanom in zlasti o novi metodologiji širitve”, poroča Beta.

Ministri EU so se “seznanili z novostmi na tem območju in poudarili strateški pomen in geopolitično realnost širitvenega procesa Evropske unije, ki je naložba v mir, demokracijo, blaginjo, varnost in stabilnost v Evropi”. Ana Paula Zacarias je pojasnila, da “kljub vsem prizadevanjem ni bilo mogoče doseči dogovora o pogajalskem okviru za Severno Makedonijo in Albanijo ter sklicu prve medvladne konference z obema kandidatkama za članstvo v EU”.

Portugalska ministrica je dodala, da se bodo prizadevanja v tej smeri nadaljevala tudi med slovenskim predsedovanjem EU v naslednjih šestih mesecih.

Povedala je še, da so bili zunanji ministri obveščeni, da je bil z Evropskim parlamentom dosežen politični dogovor o programu podpore EU reformam na Zahodnem Balkanu IPA III, vrednem  14,6 milijarde evrov v obdobju 2021–2027, ki bo začel veljati med slovenskim predsedovanjem EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!