Stoltenberg: Nevarnost konflikta z Rusijo je realna

Svet 07. Jan 202206:44 > 18:59 0 komentarjev
Jens Stoltenberg
PROFIMEDIA

Zunanji ministri Nata so danes na izrednem videokonferenčnem zasedanju razpravljali o krepitvi ruske vojaške navzočnosti ob meji z Ukrajino ter o širših varnostnih vprašanjih v Evropi. Srečali so se v času napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize in pred srečanjem Sveta Nato-Rusija prihodnji teden. O nevarnosti, ki jo predstavlja Rusija, je po zasedanju na novinarski konferenci spregovoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Nevarnost konflikta je realna. Ruska agresivna dejanja resno spodkopavajo varnostni red v Evropi," je opozoril.

Zasedanje, na katerem je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, je bilo namenjeno posvetovanju med zaveznicami glede varnostnih razmer v in okoli Ukrajine, predvsem v luči pogovorov med predstavniki ZDA in Rusije v Ženevi, ki se začenjajo v nedeljo, in srečanja Sveta Nato-Rusija prihodnjo sredo.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), so ministri izrazili zaskrbljenost zaradi povečane vojaške prisotnosti Rusije na mejah z Ukrajino v preteklih mesecih. Rusijo so pozvali k takojšnji umiritvi razmer. “Zaveznice bodo – tudi v sodelovanju z EU – stanje še naprej pozorno spremljale, in če bo to potrebno, prilagodile odvračalno in obrambno držo,” so dodali. Ministri so se med drugim posvetili razpravi o angažmaju Nata in Rusije v prihodnje.

Svet Nato-Rusija, ki vključuje 30 članic zavezništva in Rusijo, se je zadnjič sestal julija 2019, od takrat pa so bili odnosi med stranema v okviru tega mehanizma za posvetovanja in sodelovanje zamrznjeni.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes v Bruslju dejal, da je nevarnost konflikta v luči ruske grožnje Ukrajini “realna”. Zavezništvo pri tem obžaluje, da Rusija ni ukrepala za zmanjšanje napetosti in še naprej kopiči vojaške sile ob meji z Ukrajino. Nato je pripravljen na dialog z Moskvo, a hkrati tudi na morebiten neuspeh pogovorov.

Zavezništvo obžaluje, da kljub pozivom mednarodne skupnosti v zadnjih tednih Rusija ni ukrepala v smeri zmanjšanja napetosti. Rusija še naprej nadaljuje s kopičenjem bojnih enot in orožja kot tudi z grozečo retoriko, je dejal Stoltenberg na novinarski konferenci po koncu izrednega virtualnega zasedanja zunanjih ministrov Nata. “Nevarnost konflikta je realna. Ruska agresivna dejanja resno spodkopavajo varnostni red v Evropi,” je opozoril prvi mož Nata.

Anže Logar
Egon Parteli/N1

Dialog je pomemben

Kot pozitiven znak je označil pripravljenost Rusije, da sede za mizo in se pogovarja, “kajti ko so napetosti visoke, je dialog še pomembnejši”.

Pogovori prihodnji teden so priložnost za Rusijo, da pokaže, da resno razmišlja o dialogu in diplomaciji, je izpostavil Stoltenberg. “Nato bo sodeloval v dialogu z Rusijo v dobri veri in na vsebinski podlagi. Vendar pa moramo biti pripravljeni na možnost, da diplomacija propade,” je pri tem opozoril.

Zaveznice so zato danes poudarile, da bi vsakršna nova agresija proti Ukrajini imela resne posledice in visoko ceno za Rusijo.

Stoltenberg je povedal, da zavezništvo popolnoma podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Ob tem je omenil srečanje komisije Nato-Ukrajina, ki se ga bo v ponedeljek udeležil tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Na njem bodo govorili o varnostnih razmerah ob ukrajinski meji.

nato, afganistan, kabul
Francisco Seco/REUTERS

Pravica do priključitve zavezništvom

Stoltenberg je pri tem še poudaril, da ima vsaka država pravico, da se sama odloči, ali se bo pridružila kateri koli pogodbi ali zavezništvu. S tem je namignil na zahteve Rusije, da se Nato ne bi smel širiti na vzhod, kar vključuje tudi nekdanjo sovjetsko republiko Ukrajino.

“To je že desetletja temeljno načelo evropske varnosti in Rusija se je zavezala, da ga bo spoštovala,” je dejal.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim. Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti. Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!