Zveza Nato osmim ruskim diplomatom odvzela akreditacijo

Svet 06. Okt 202119:36 0 komentarjev
Sedež Nata
Yves Herman/REUTERS

Zveza Nato je sporočila, da je osmim ruskim diplomatom pri zavezništvu odvzela akreditacijo, češ da so neprijavljeni pripadniki ruske obveščevalne službe, pišejo tuje tiskovne agencije.

Predstavnik zveze Nato je še dejal, da so največje dovoljeno število akreditiranih predstavnikov Rusije zmanjšali na deset, pred tem jih je bilo lahko 20. Odločitve bodo stopile v veljavo konec meseca.

Pri Natu so poudarili, da so še naprej pripravljeni na dialog. “Naša politika glede Rusije ostaja dosledna,” je povedal predstavnik Nata.

Ni prvič, da je zveza Nato, ki se z Rusijo med drugim razhaja glede konflikta na vzhodu Ukrajine, uslužbencem ruskega predstavništva preklicala akreditacije. Leta 2018 je zahodno zavezništvo odvzelo akreditacije sedmim ruskim diplomatom, in sicer po napadu z živčnim plinom v britanskem Salisburyju.

Jens Stoltenberg
Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Takrat so prav tako zmanjšali največje dovoljeno število ruskih diplomatov pri Natu s 30 na 20 oseb. Spomnimo, v Salisburyju so v začetku marca 2018 zastrupili nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo. Storilci so pri tem uporabili v nekdanji Sovjetski zvezi razvit strup novičok, Rusija pa zanika vpletenost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!