V DZ o referendumu o demografskem skladu

Novice 01. Jun 202105:09 > 09:28 0 komentarjev
Upokojenec, pokojnine, zpiz
Srdjan Živulović/BOBO

Poslanke in poslanci bodo večji del današnje seje posvetili razpravi o pokojninah in državnem premoženju. Odločali bodo o vladnem predlogu ustanovitve nacionalnega demografskega sklada.

Državni zbor bo odločal tudi o predlogu dela opozicije za razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o vladnem predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Izid referenduma ne bi zavezoval poslancev pri odločanju o predlogu zakona.

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB vladi očitajo, da demografski sklad, ko si ga je zamislila, ne bo rešil težav pokojninskega sistema, bo pa vladi olajšal kadrovanje v državnih podjetjih ter pospešil privatizacijo državnih naložb.

Vlada je v odzivu na ta predlog priznala, da sklad ne bo odpravil primanjkljaja v pokojninski blagajni ter prenizkih pokojnin, bo pa, obljubljata vlada in koalicija, prinesel nekaj finančne stabilnosti. Na očitke o kadrovanju vlada odgovarja, da zakonski predlog ne vsebuje določb, ki bi nujno vodile v privatizacijo, vsebuje pa nadzor državnega zbora in računskega sodišča nad skladom.

Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO

Negotov izid

Kot v zadnjem času velja za praktično vse odločitve državnega zbora, tudi glede tega predloga izida glasovanja ni mogoče z gotovostjo napovedati. Za potrditev zakonodajnega referenduma sicer zadostuje navadna večina, kar je najverjetneje dobra novica za koalicijo. Nedavne seje državnega zbora namreč kažejo, da koalicija težko pride do absolutne večine 46 glasov, a vendarle naj bi jih imela več kot opozicija.

Neprimerno vprašanje

Odbor za finance je pred slabim mesecem dni z enajstimi glasovi proti osmim sklenil, da predlog za referendum ni primeren. Vendar v odboru za finance nepovezani poslanci, ki so pred kratkim zapustili koalicijsko poslansko skupino SMC, nimajo članov. DeSUS pa v odboru predstavlja Robert Polnar, ki med poslanci upokojenske stranke najbolj jasno stoji na strani vlade.

Predlagatelji posvetovalnega referenduma so že v predlaganem referendumskem vprašanju povzeli svoje vsebinske očitke vladnemu predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu. Vprašanje bi se namreč glasilo:

“Ali ste za to, da državni zbor sprejme predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ne rešuje problema financiranja pokojnin, pač pa vladi Janeza Janše še povečuje možnost kadrovanja po državnih podjetjih in privatizacijo?”

Ob to besedilo se niso obregnili samo koalicijski poslanski in vlada, ampak tudi zakonodajnopravna služba državnega zbora. V svojem mnenju je poudarila, da so posvetovalni referendumi namenjeni izražanju mnenja o določeni vsebini, ne o določenem pravnem aktu. Hkrati mora biti vsebina odločanja povzeta v referendumskem vprašanju. Teh dveh pogojev po mnenju zakonodajnopravne službe predlagano vprašanje ne izpolnjuje. V prvem delu namreč vprašanje napotuje na odločanje o pravnem aktu, drugega dela pa ni mogoče razumeti kot povzetek vsebine tega pravnega akta, je razložila zakonodajnopravna služba DZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!