V EU z vsaj enim odmerkom cepili že skoraj 60 odstotkov odraslih

Koronavirus 25. Jun 202115:32 > 17:05 0 komentarjev
cepljenje astrazeneca
Soe Zeya Tun, REUTERS

V EU bo do konca tedna skoraj 60 odstotkov odraslih prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, polno cepljenih pa bo skoraj 40 odstotkov odraslih, je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Unija se s tem približuje zadanemu cilju, da do konca poletja cepi 70 odstotkov odraslih.

EU si je zadala cilj, da bo do poletja dosegla 70-odstotno precepljenost odraslega prebivalstva, pri komisiji pa zagotavljajo, da bo na voljo dovolj cepiva, da bo ta cilj dosežen.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen bo do konca tedna v EU dobavljenih več kot 420 milijonov odmerkov cepiva, s čimer je Unija presegla zadani cilj za drugo četrtletje.

Skoraj 60 odstotkov odraslih bo prejelo vsaj en odmerek cepiva, skoraj 40 odstotkov odraslih pa bo polno cepljenih. “To je velik korak naprej,” je povedala ob koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev članic EU. Spoprijemanje s pandemijo je bila sicer ena od osrednjih tem vrha.

Ob tem je izrazila zaskrbljenost zaradi nove različice virusa delta, ki se naglo širi. V Veliki Britaniji je že prevladujoča različica, je opozorila. Pozvala je k budnosti, pri tem pa izpostavila pomen cepljenja. “Moramo cepiti, cepiti, cepiti,” je dejala von der Leynova, kar je že večkrat poudaril tudi slovenski minister za zdravje Janez Poklukar.

“V luči različice delta žal ne moremo reči, da gremo proti koncu pandemije,” pa je nemška kanclerka Angela Merkel povedla novinarjem po vrhu EU v Bruslju. Opozorila je, da je potrebna previdnost, saj povečanje števila okužb opažata tudi Izrael in Velika Britanija, kjer je precepljenost višja. Prebivalce poziva, naj še vedno nosijo maske v zaprtih prostorih in naj se redno testirajo in s tem omejijo širjenje virusa.

Po njenih besedah ni vprašanje, ali se bo različica delta, ki so jo prvič identificirali v Indiji, razširila, vprašanje je le, kako hitro se bo širila. Zato je ključno, da so državljani cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, saj to zagotovi dobro zaščito pred novo, bolj nalezljivo različico.

Janša o vračanju v normalno življenje

Po besedah premierja Janeza Janša je ključna težava zdaj to, kako uporabiti vse vire, ki jih imajo na voljo EU in države članice, da se čim večji odstotek prebivalstva v vseh članicah cepi, in kako čim prej spraviti v polno operativnost evropsko digitalno covidno potrdilo, ki je hkrati tudi velika spodbuda za nadaljevanje cepljenja.

Zatem je Janša v tvitu izrazil hvaležnost, ker “digitalni covidni certifikat deluje”. “Trenutno imamo 300 transakcij na sekundo za QR kodo. Vračamo se v normalno življenje. Cepimo se, da bo prehod trajen,” je zapisal in delovanje tega potrdila označil za “darilo Sloveniji za 30. rojstni dan”.

V izjavi za novinarje v Bruslju je sicer pojasnil še, da je na vrhu voditeljev članic obstajalo splošno soglasje o tem, “da je čim višja precepljenost preko vseh odstotkov, o katerih smo govorili doslej, ključna zaščita pred novimi različicami novega koronavirusa”. Pri tem je opozoril predvsem na različico delta in delta plus ter ostale, ki bodo po njegovem prepričanju “zagotovo prišle in bodo bolj nevarne, v kolikor vsaka država posebej, pa tudi Evropa in cel svet ne bo čim prej dosegel visoke precepljenosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!