Čiščenje sedežne garniture – triki za odstranjevanje madežev

Oglas 24. Jun 202410:32 0 komentarjev
čiščenje sedežne garniture
Foto: PROFIMEDIA

Dobite pike ob misli na čiščenje sedežne garniture? Ti triki za odstranjevanje različnih madežev vas bodo presenetili!

Je sploh mogoče ohraniti sedežno garnituro kot novo na dolgi rok pri vseh nesrečah, ki jih prinaša vsakodnevno življenje? Čiščenje sedežne garniture je lahko prava znanost, a z nekaj preprostimi triki in naravnimi sestavinami, ki jih imate verjetno doma vedno pri roki, lahko postane enostavno in celo zabavno. Seveda je najbolje ukrepati takoj, ko se nesreča zgodi, a včasih se je mogoče znebiti tudi madeža, ki vas že dalj časa jezi. Pripravljeni na akcijo?

Kako s sedežne garniture očistiti madež od hrane ali pijače

Tkanine

Ko se sedežna garnitura iz tkanine zapaca s hrano ali pijačo, je ključno hitro ukrepanje. Takoj popivnajte tekočino s papirnato brisačo ali suho krpo, da preprečite širjenje madeža. Nato pripravite mešanico vode in blagega detergenta ter uporabite čisto gobico, s katero madež nežno podrgnete. Čiščenje sedežne garniture zaključite tako, da madež še enkrat pobrišete z vlažno krpo, nato pa popivnate s suho.

Če gre za posebej trdovraten madež, kot je rdeče vino ali kava, potresite nekaj sode bikarbone neposredno na madež, pustite delovati nekaj minut in nato posesajte ostanke.

Usnje

Čiščenje usnja zahteva nekoliko drugačen pristop. Ko se po usnju razlije hrana ali pijača, takoj popivnajte tekočino s suho krpo. Pripravite blago milnico in nežno očistite madež z mehko krpo. Pazite, da ne premočite usnja. Čiščenje sedežne garniture znova zaključite tako, da madež pobrišete z vlažno krpo in posušite z mehko suho krpo.

Za dodatno nego proizvajalci usnjenih sedežnih garnitur svetujejo uporabo balzama za usnje, ki bo ohranil material prožen in preprečil razpoke.

Čiščenje sedežne garniture z mastnim madežem

Tkanine

Imate otroke ali so v družini ljubitelji prigrizkov? Potem imate gotovo izkušnje z mastnimi madeži. Sedežno garnituro iz tkanine, ki jo je doletel masten madež, lahko reši koruzni škrob ali otroški puder. Po madežu najprej potresite koruzni škrob ali otroški puder in pustite, da vpije maščobo. Po nekaj urah posesajte ostanke. Nato pripravite raztopino iz vode in blagega detergenta ter nežno očistite preostali madež. Ko se površina posuši, ponovno posesajte.

Usnje

Pri mastnih madežih je čiščenje sedežne garniture iz usnja precej podobno tistemu pri tkaninah. Najprej nežno popivnajte maščobo s suho krpo. Nato nanesite majhno količino koruznega škroba ali otroškega pudra in pustite delovati nekaj ur. Posesajte ostanke. Preostali madež očistite z mešanico blagega mila in vode, nato obrišite z vlažno krpo in posušite. Za dodatno nego uporabite balzam za usnje.

sedežna garnitura
Foto: PROFIMEDIA

Sledi domačih ljubljenčkov na sedežnih garniturah

Tkanine

Hišni ljubljenčki lahko na tkaninah sedežne garniture pustijo madeže in neprijetne vonjave. Tudi do kakšne nesreče lahko pride – saj veste, kaj imamo v mislih. Pri tovrstnih madežih takoj popivnajte tekočino s suho krpo. Nato uporabite mešanico vode in alkoholnega kisa ter počistite površino. Za nevtralizacijo vonjav nanesite sodo bikarbono in jo pustite delovati nekaj ur, nato posesajte.

Usnje

Pri usnju je najprej pomembno popivnati tekočino s suho krpo. Nato površino očistite z mešanico vode in alkoholnega kisa, pri tem pa pazite, da ne premočite usnja. Ko čiščenje sedežne garniture zaključite, nanesite še sodo bikarbono za nevtralizacijo vonjav in jo pustite delovati nekaj ur, nato posesajte ostanke. Za trdovratne madeže uporabite specializirana čistila za usnje.

Kaj pa, ko na sedežno zaidejo črnilo ali barve pisal?

Tkanine

Črnilo in barvila so lahko zelo trdovratna. Najprej na čisto krpo nanesite alkohol in nežno drgnite madež. Počakajte nekaj minut, nato popivnajte z vlažno krpo. Če madež ostane, ponovite postopek. V skrajnem primeru bo treba uporabiti specializirano čistilo za črnilo, ki ga je mogoče dobiti v trgovinah.

Usnje

Pri usnju uporabite enak postopek z alkoholom, vendar bodite še posebej nežni, da ne poškodujete materiala. Po čiščenju uporabite balzam za usnje, da obnovite prožnost in sijaj.

Se je mogoče znebiti madeža od krvi?

Tkanine

Madeži od krvi zahtevajo poseben pristop. Madež obrišite s krpo, namočeno v hladno vodo, in nato nanesite mešanico hladne vode in blagega detergenta. Ne uporabljajte tople vode, saj lahko strdi madež. Sperite z vlažno krpo in popivnajte s suho.

Zanimivo, da lahko tudi acetilsalicilna kislina, ki jo najdemo v tabletah proti glavobolu, pomaga pri odstranjevanju madežev od krvi. Tabletko zdrobite, zmešajte s hladno vodo in nanesite na madež, nato sperite s hladno vodo.

Usnje

Pri usnju uporabite enak postopek s hladno vodo in blagim detergentom. Bodite previdni, da ne premočite usnja. Po čiščenju obrišite s suho krpo in nanesite balzam za usnje.

Nihče si ne želi madežev od ličil …

Ličila, zlasti šminka in puder, lahko puščajo trdovratne madeže. Čiščenje sedežne garniture z madežem od ličila je zato še posebej zahtevno. Najprej odstranite odvečno ličilo s suho krpo. Nato nanesite majhno količino alkohola ali odstranjevalca ličil na krpo in nežno drgnite madež. Sperite z vodo in popivnajte s suho krpo. Postopek je enak tudi za čiščenje sedežne garniture iz usnja.

Še dva trika za odstranjevanje rdečila za ustnice s sedežne obstajata, a madež mora biti nujno čisto svež. Pri prvem boste rabili zobno pasto. To v tankem sloju nanesite na madež, nato jo s krpo previdno vtrite ter obrišite. Za drugi trik boste potrebovali lak za lase. Popršite ga direktno na madež in pustite delovati približno pet minut. Nato sedežno garnituro previdno obrišite s suho in čisto krpo.

Če vas muči čiščenje sedežne garniture iz mikrovlaken, naj vam povemo, da čistilo za steklo dela čudeže. Razpršite ga po madežu, pustite delovati pet minut in sperite s čisto vodo. Tudi pena za britje je odlična za čiščenje mikrovlaken; nanesite jo na madež, pustite delovati eno uro, nato zdrgnite in obrišite z vlažno krpo.

Za konec pa: želimo vam čim manj madežev

Velikokrat so rešitve za zoprne madeže na oblazinjenem pohištvu na dosegu roke: kar v vaši domači shrambi. Izdelki, kot so soda bikarbona, alkoholni kis in celo zobna pasta, lahko postanejo vaši novi zavezniki pri čiščenju. Imejte pa v mislih, da je nujno ukrepati hitro. Le tako bo videz vašega oblazinjenega pohištva ostal tak kot prvi dan, pa naj bo bodo to sedežne garniture, fotelji ali počivalniki. Želimo vam čim več uspeha pri čiščenju oziroma sreče, da do madežev sploh ne pride.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!